Beste thuisblijvers,

Na niet één, maar twee lange jaren wachten ging vandaag dan eindelijk het 58e GJO kamp van start. Anders dan andere jaren bleef het tot op het laatste moment spannend of het kamp wel echt door kon gaan, aangezien alle leiding eerst een coronatest moest ondergaan. We vierden dan ook een klein feestje toen duidelijk werd dat we allemaal mee konden!

We zijn natuurlijk ontzettend blij dat we in deze tijd een week met elkaar weg kunnen en plezier kunnen maken – na de afgelopen 1.5 jaar is dat niet meer zo vanzelfsprekend! Maar sommige dingen zullen wel net wat anders gaan dan andere jaren. Dat was al duidelijk te merken bij het vertrek. Normaal vertrekken we vanaf een vol kerkplein, waar de dominee ons toespreekt, de groepsindeling bekend wordt gemaakt en er uitgebreid afscheid wordt genomen. Nu vertrokken we vanaf de parkeerplaats bij Sordino volgens een heel vertrekprotocol; de kinderen moesten op verschillende tijden bij de parkeerplaats worden afgezet, hun tassen werden door de leiding in de bus geladen en de kinderen moesten vervolgens gelijk de bus in. Voor de meeste kinderen was dit geen enkel probleem – Roan werd zelfs nog even de bus uitgehaald omdat hij zonder naar zijn ouders om te kijken de bus in was gestapt. Het is gebleken dat de ouders een stuk meer moeite hadden met deze regeling. Deze ouders hadden zich verdekt opgesteld in de buurt van het parkeerterrein om de kinderen tóch uit te kunnen zwaaien.

En toen waren we onderweg! Gelukkig hadden we een hele lieve buschauffeur en mochten de kinderen lekker snoep eten in de bus (dit leidde er wel toe dat sommige kinderen minder dan de helft van hun lunchpakket opkregen…). Voor de kinderen duurde de busreis wel érg lang, dus moesten zij op zoek naar creatieve manieren om zich te vermaken. Valerie besloot daarom lekker een maskertje op te doen. Zij zal de hele week lekker zen zijn!

Na aankomst op het kampterrein was het tijd om de zelf meegebrachte lunchpakketjes op te eten. Sommige kinderen probeerden ons ervan te overtuigen dat een bus Pringles ook onderdeel was van hun lunchpakket – hier trapten wij natuurlijk niet in. Christiaan en Michal bespraken vervolgens de kampregels met de kinderen. Dit was nogal ingewikkeld, omdat tegelijkertijd de eigenaar van het kamphuis bezig was met een bladblazer én het gras werd gemaaid. We verwachten dus dat die regels nog wel een aantal keer herhaald zullen moeten worden komende week. Ook werd de groepsindeling bekend gemaakt en mochten de slaapzalen worden ingericht. We verbazen ons elk jaar weer over hoeveel tactieken er worden besproken om zo snel mogelijk de beste bedden te claimen samen met je vrienden en vriendinnen. Nadat iedereen een bed had bemachtigd en hier tevreden mee was (hier was wat bemiddeling voor nodig), was het tijd om de slaapzalen te versieren. En waar normaal vooral de meiden hier heel fanatiek in zijn, waren nu de jongste jongens het drukste bezig met het ophangen van vlaggetjes en slingers. De jongste meiden hebben wel het meest unieke versieritem, namelijk een vlaggetjesslinger met lampjes erin!

Toen was het tijd voor het kennismakingsspel. De kinderen kregen allemaal een envelop met daarin een briefje met een deel van een liedje. Dit liedje moesten ze hardop gaan zingen en zo konden ze achterhalen bij wie ze in het team zaten. “Van voor, naar achter, van links, naar rechts”, “de dronken zeeman”, “cowboy Billie Boem”, alle GJO hits hoorde je door elkaar over het kampterrein. Toen de teams eenmaal gevormd waren, moesten de kinderen een fotospeurtocht lopen over het kampterrein. Bij ieder punt hing een feitje over een van de leiding, en de kinderen moesten raden welk feitje hoorde bij welke leiding. Ze zijn onder andere te weten gekomen dat Annemarie H al jaren basketbalt, Mirthe op een quad rijdt, Frank dit jaar vader is geworden, Jan Douwe een broer, nicht en moeder heeft die allemaal als leiding mee zijn (geweest) op kamp en Martijn voor de derde keer voor het eerst mee gaat op kamp. Ook zijn de kinderen druk bezig geweest om elkaars naam te leren kennen.

Na het spel was er vrije tijd. Al gauw werd er op het veld druk gepingpongd, gevoetbald, geweerwolfd, gras verzameld, verkleed en lekker gelezen in het gras. Wij vinden het heerlijk om de kinderen zo ontspannen bezig te zien. Daan en Frank besloten de kampweek goed te openen met een watergevecht. Iris en Vera waren de eerste die zo een nat pak opliepen, maar uiteindelijk waren bijna alle kinderen doorweekt. Alleen Paulina wist dit te voorkomen, door haar regencape aan te trekken. Sommige kinderen hebben we na het watergevecht even moeten uitleggen dat natte kleren beter eerst even te drogen kunnen worden gehangen voor je deze in je tas stopt.

Al gauw was het tijd voor het avondeten: broodjes knakworst met soep. Dat ging er na zo’n actieve eerste dag wel in!! Na het eten werden we voorgesteld aan Sjakie en zijn opa, een warrige professor die een tijdmachine aan het bouwen is. Hiermee wil hij graag naar de toekomst reizen. De tijdmachine is morgenochtend klaar, dus dan zullen Sjakie en zijn opa gaan vertrekken. We zijn heel benieuwd hoe dat verder gaat!!

De kinderen zijn nu naar het bos voor het avondspel. Het schijnt iets te zijn met corona en vaccinatieposten… morgen hoort u er meer over! Na het bosspel gaan de jongsten naar bed en gaan de oudsten nog een wandeling maken. We hopen dat ze hierdoor zo moe zijn dat ze snel gaan slapen, maar houden er rekening mee dat het nog wel eens laat zou kunnen worden vanavond…

De kinderen (en leiding) vinden het trouwens altijd erg leuk om kaarten te ontvangen! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekselse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo

Op social media zullen de komende week regelmatig extra foto’s en filmpjes worden gedeeld. Volg ons daarom op Instagram (@gjo_rhoon) en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/1469127326731101

Groetjes uit Otterlo!

Share