Lieve thuisblijvers,

Gisterenavond schreven we nog dat we eerst een spel zouden gaan spelen en daarna op dropping zouden gaan. Dat liep net een beetje anders. Het begon namelijk weer te gieten van de regen. In plaats van het bosspel werden daarom de groene boekjes tevoorschijn getoverd en werd er uit volle borst gezongen (heeft u de filmpjes hiervan op Facebook en Instagram gezien?). De nieuwe kampkinderen wisten nog niet zo goed wat hen overkwam. Er waren dan ook een paar kinderen bij die daarna even tot rust moesten komen op de slaapzaal.

De regen leek iets minder te worden, dus het eerste groepje ging zich klaarmaken om gedropt te worden. Dit waren de jongste meiden. Het kostte even tijd om alle regenjassen, dikke truien en petten te vinden, maar uiteindelijk was iedereen er klaar voor. De meiden gingen stoer de bus in en leken er zin in te hebben. Na een minuut of 20 gingen de deuren van de bus open en… stonden ze weer bij het kamphuis! Het bleek dat het niet alleen nog veel harder zou gaan regenen, maar dat er ook onweer werd voorspeld. Daarom vonden we het een veiliger idee om de dropping naar een andere avond te verplaatsen. Hier werd door de kinderen natuurlijk even flink van gebaald. De jongste meiden dansten dit eruit op de slaapzaal, waar ze optredens voor elkaar gaven. De oudsten gebruikten deze tijd om bij elkaar op de kamers te chillen en om het kussen van Noël en het matras van Brian en Tristan te verstoppen. Deze werden teruggevonden in de vriezer, in het toilet en in het plafond.

De leiding was ondertussen druk bezig met het improviseren van een spel: de jongens tegen de meiden. Dit spel werd fanatiek gespeeld. De jongens en meiden gingen lang gelijk op, maar uiteindelijk wonnen de jongens omdat zij veel beter waren in het spel ‘de mat op’. Bij dit spel moesten de kinderen en de leiding samenwerken om een bepaald aantal lichaamsdelen op de grond te krijgen, bijvoorbeeld 3 neuzen, 1 oor, 8 handen en 5 knieën. Waar de jongens dit binnen no time voor elkaar hadden, hadden de meiden er al grote moeite mee om de instructies te onthouden. De jongens waren dan ook de terechte winnaars.

Na het spel was het tijd om naar bed te gaan. Waar de jongsten blij waren dat ze mochten gaan slapen, was dit voor de oudsten een startsein om te gaan overlopen. Alle jongens werden door Annemarie H weggestuurd bij de kamer van de oudste meiden, maar zij had hierbij Rijk gemist. Hij heeft nog lang onder het bed van Lindsey gelegen en is uiteindelijk maar zelf teruggegaan naar zijn eigen slaapzaal. Waar vorige jaren vooral luisterboeken werden gebruikt om de kinderen in slaap te krijgen, worden nu slaapmeditaties ingezet. Deze schijnen nog beter te werken, want na een half uurtje lag iedereen te slapen.

En toen was het alweer maandag. Arisha, Maryse en Lourdes hadden een verrassingsontbijtje geregeld voor het kersverse kampstel Martijn en Mirthe. Zij hebben genoten!

Sjakie en de professor kwamen weer langs en probeerden opnieuw naar de toekomst te reizen. Zij belandden alleen wéér ergens anders, namelijk in het oude Egypte, waar zij achterna werden gezeten door mummie Martijn. De rest van de dag moeten zij doorbrengen in de tijd van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Dit was ook het thema van de spellen die gespeeld werden. Het eerste spel was een vossenjacht. In het bos zaten allerlei figuren uit de oudheid verstopt, welke de kinderen moesten vinden. Vervolgens kregen zij een raadsel te horen die zij op moesten lossen, en voor ieder goed antwoord kon een stempel worden verdiend. De raadsels bleken súper moeilijk te zijn; ook de leiding kon ze vaak niet oplossen. Weet u de antwoorden?

  • Wat is klein en werkt in het romeinse leger?
  • Twee moeders en twee dochters maken hun eigen brood. Iedereen eet één brood. Toch worden er maar drie broden gegeten. Hoe kan dat?
  • Een Egyptenaar rijdt Alexandia in op vrijdag. Hij blijft drie dagen en vertrekt weer op vrijdag. Hoe kan dat?
  • Op een munt staat 586 voor Christus. Hoe oud is deze munt?

Na het spel was het tijd voor de lunch. De kookploeg, bestaande uit Jan Douwe en Nanda, had voor 37 kinderen en 13 man leiding tosti’s gemaakt (3 tosti’s per persoon, 2 tosti’s per pan, wij doen het ze niet na!). Dat was natuurlijk smullen geblazen. Na de lunch vertrokken we opnieuw naar het bos, dit keer voor een smokkelspel. Eveline de kamelenhandelaar wilde smokkelwaar verhandelen met de Egyptische farao. Er waren vier smokkelteams: de piramides, de hiërogliefen, de sarcofagen en de sfinxen. Zij moesten zoveel mogelijk smokkelwaar bij de farao zien te brengen. Hiervoor moesten de smokkelaars de rivier de Nijl overkruisen, welke volzat met krokodillen door wie de kinderen afgetikt konden worden. Om bij Ryan de farao te komen, moesten de kinderen vervolgens nog een heel stuk door het bos rennen en langs de mummies Frank en Daan. Ook waren er nog gouden bekers verstopt, waarmee extra punten verdiend konden worden. U begrijpt… een fantastisch spel! Het werd dan ook zeer fanatiek gespeeld door de kinderen en de leiding. Eén van de gouden bekers is helaas niet teruggevonden (ook niet na zoekpogingen van de leiding); het gerucht gaat dat een ander team deze beker in het zand heeft begraven.

De rest van de middag was er tijd voor ontspanning op het kampterrein voor alle kinderen behalve… vier oudste jongens en vier oudste meiden. Zij werden door een aantal leiding meegenomen naar het bos voor een strafparcours omdat zij zich hadden verstopt voor een spel en 20 minuten onvindbaar waren (de vier jongens) en omdat zij het bed en de tas van Daan hadden volgestopt met viezigheid (de vier meiden). Oh, en Brian ging mee gewoon omdat hij het leuk vond.

Ook werd er nog getrakteerd door Jop, hij is vandaag namelijk 10 jaar geworden! En gek genoeg had hij een traktatie helemaal passend bij het dagthema. Hoe zou dit nou kunnen?!

Na het avondeten (curryworst, aardappeltjes en doperwten/worteltjes) kwam er nog een verrassing naar het kampterrein, namelijk een ijskraam! We hebben allemaal genoten van een heerlijk ijsje.

Vanavond worden er nog allerlei spellen gespeeld op het kampterrein en gaan de kinderen lekker vroeg naar bed. Die extra slaap zullen ze wel nodig hebben, want morgen staat de speurdag op het programma!

De kinderen zijn vandaag ook druk in de weer geweest met het schrijven van kaartjes naar het thuisfront. Het is wel duidelijk dat kaarten schrijven niet meer zo vaak gebeurt in het digitale tijdperk; wij ontvingen van verschillende kinderen kaartjes waarbij de tekst geschreven was op de lijnen van de adresgegevens. We hopen maar dat deze kaartjes ook Rhoon en omstreken bereiken. Er kunnen trouwens nog steeds kaartjes gestuurd worden naar de kinderen en de leiding! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekselse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo.

Lieve groetjes uit Otterlo en tot morgen!

Share