Lieve thuisblijvers,

Het spel van gisterenavond, “de Kaaskoppen tegen de Braatworsten” was een grote hit (er gaan geruchten dat Iris en Rahel vanavond een telefonische afspraak hebben bij RTL). Het Duitse team met als teamcaptain Annemarie H, moest strijden tegen het Nederlandse team, met als teamcaptain Esmee. Als eerste opdracht moesten de kinderen hun teamcaptain omtoveren tot echte vertegenwoordiger van hun land. Verder werden er allerlei spelletjes gespeeld, zoals ‘geen ja, geen nee, geen uh’ (hier waren Jens en Lyndsey erg goed in), een roddelspel, het aanwijzen van plaatsnamen op de kaarten van Nederland en Duitsland en het opnoemen van de 20 grote Duitse steden. Iedereen was ontzettend fanatiek, en ook de leiding deed enthousiast mee. De Kaaskoppen verdienden wel heel makkelijk punten met het raden van liedjes. De Braadworsten riepen namelijk steeds al na 1 seconde naam en titel van de liedjes, maar hadden het dan fout omdat het om de Duitse versies van de liedjes ging (wist u dat Zoutelande oorspronkelijk een Duits liedje is??).

Bij het laatste onderdeel moesten de teams aantallen raden, bijvoorbeeld het aantal inwoners van Duitsland en het aantal inwoners van Rotterdam. Het andere team moest dan zeggen of ze dachten dat het aantal hoger of lager lag. De teamcaptain van het team met het juiste antwoord moest toen uit een bak met water/vla apenkoppen happen, en iedere apenkop die gehapt werd was een punt waard. Uiteindelijk wonnen de Braadworsten op het nippertje, omdat de Kaaskoppen dachten dat Rotterdam 1.3 miljoen inwoners had en de apen die Esmee had gehapt daarom aan de Braadworsten moesten worden afgestaan. Begrijpt u het nog?

Na afloop van het spel werd er nog even gedanst, maar eigenlijk vooral door de leiding en de jongste meiden. Faylinn en Saar grepen hun kans en trokken direct de kostuums van Rahel en Iris aan. Dat belooft wat voor de bonte avond. De oudsten waren al naar de slaapzalen gegaan, om daar lekker te gaan chillen. Iedereen begint nu toch best wel een beetje moe te worden. Daan gaf de oudste jongens toestemming om nog even naar de oudste meiden te gaan. De volgende dag werd er echter geklaagd dat het ‘overlopen’ zo eigenlijk helemaal niet spannend was. Na een klein uurtje vond de leiding dat het wel welletjes was, en werden Rahel en Annemarie K aangesteld om te surveilleren op de slaapzaal van de meiden. Of de meiden daarna nog hebben overgelopen kunnen we u helaas niet vertellen, want Rahel en Annemarie zijn allebei in slaap gevallen en werden pas rond half 4 weer wakker.

En toen was het alweer dinsdag. Na het ontbijt kreeg Cora bezoek van Agnes uit Zweden, die de toeristen graag mee wil nemen naar de prachtige fjorden en ze knäckebröd wil laten proeven. Buschauffeur Donny was vandaag nergens te bekennen. Cora had hier toch wel wat moeite mee, en vroeg zich af of ze hem de afgelopen dagen niet te streng heeft aangepakt. Hopelijk is hij er morgen weer bij…

Vervolgens moesten de kinderen zelf een lunchpakket klaarmaken. Vandaag was namelijk de speurdag. Er was een route uitgezet door een gedeelte van de omgeving waar we nog nooit eerder geweest zijn, en het was prachtig! De kinderen moesten de weg vinden door Zweedse vlaggen te volgen. Hier kwam nogal een instructie aan te pas: je kon het gele kruis van de vlag het eigenlijk als een pijl zien, dus de kant waar het korte streepje naartoe wees moesten ze heen. Dit leek een vrij makkelijke opdracht, maar de groep van Manon, Floor, Jonas, Jens, Tristan, Jade en Lyndsey presteerde het toch om een afslag voorbij te lopen. Omdat zij richting een gedeelte liepen waar ze veel later op de dag langs moesten, bleven ze wel Zweedse vlaggen tegenkomen en hadden ze niet door dat ze verkeerd waren gelopen. Gelukkig kwamen daar Jacco en Esmee met de bus en hebben zij de groep weer afgezet bij het punt waar het misging. Later compenseerde dit groepje de verloren tijd door dwars door een maïsveld heen te lopen, in plaats van keurig er doorheen.

Onderweg kwamen de groepen drie posten tegen. Bij de eerste post werden Vikingspelen gedaan. Zo moesten de kinderen tapijtspringen, een grote tak doorzagen (hier moest minstens één EHBO-kit aan te pas komen), spijkerslaan, speerwerpen en ringwerpen.

Op de tweede post kregen de kinderen wat te drinken en broodjes met echte Zweedse balletjes. Dit ging er wel in! Hier kwamen we ook nog twee mensen tegen die hun mini-koe en schaap aan het uitlaten waren. Dit vonden de kinderen natuurlijk hartstikke interessant, en gelukkig lieten de beestjes zich gewoon aaien en vonden de eigenaren het ook alleen maar leuk.

Op de derde post moesten ook weer echt Zweedse activiteiten worden uitgevoerd. De kinderen moesten zelf zo snel mogelijk een IKEA-kast in elkaar zetten. De leiding heeft geamuseerd toegekeken en wij kunnen u adviseren om uw kinderen voorlopig nog niet zelf IKEA-meubels in elkaar te laten zetten. Als laatste moesten de kinderen knäckebröd fluiten.

Toen de kinderen rond 3 uur weer bij het kamphuis aankwamen, stond er een heerlijk glas limonade met wat lekkers klaar. Wist u dat de leiding dit jaar zelfs een siroopschenkrooster heeft? Vandaag werd de siroop met veel liefde ingeschonken door Jacco en Iris. Wat ook nog even een vermelding waard is, is hoe leuk de oudsten dit jaar omgaan met de jongsten, en hoe behulpzaam en zorgzaam ze zijn. Wij zien heel veel toekomstige leiding binnen deze groep!

Tijdens de speurdag hadden de groepjes ook nog de opdracht gekregen om een act of dansje in te studeren op de titelsong van Pippi Langkous. Deze werden ’s middags op het kampterrein opgevoerd. De bijzonderste rol was voor Saar: zij speelde namelijk het aapje van Pippi (en had hiervoor een masker op die eigenlijk voor een spooktocht bedoeld is). Anaïs was een hele goede Pippi Langkous. De speurdag is uiteindelijk gewonnen door het groepje van Daan, bestaande uit Amélie, Kars, Mirre, Elice, Isis, Lynn en Sophie.

We aten vanavond aardappelpuree met broccoli en Zweedse gehaktballetjes. Dit viel weer ontzettend in de smaak. Ook zijn vandaag de eerste kaartjes binnengekomen, die we na het eten hebben uitgedeeld aan de kinderen en die met veel plezier zijn gelezen. Kaartjes sturen kan nog steeds, naar Groepsaccomodatie “De Boomstronk”, Roekelse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo.

Vanavond staat er ook weer iets heel leuks op de planning. Er zijn namelijk echte lasergames gehuurd, waarmee we zelf in ons ‘eigen’ bos kunnen lasergamen. Dit belooft heel erg gaaf te worden! We vertellen u er morgen meer over.

Liefs uit Otterlo!

Share