Zaterdag 24 augustus 2019

Beste thuisblijvers,

Na een hele zomer aftellen is vandaag dan eindelijk het 57e GJO-kamp van start gegaan. Het kerkplein stond vanochtend vol met enthousiaste maar toch ook wel een beetje gespannen kinderen en hun familie. De kinderen die al vaker op kamp zijn geweest moet het zijn opgevallen dat veel dingen dit jaar net even anders gaan. Dit heeft alles te maken met het thema van dit jaar: Expeditie Otterlo. Hierover later meer. Maar in plaats van dat op het kerkplein de slaapzaalindeling bekend werd gemaakt, kregen de kinderen te horen bij welk kamp ze hoorden: kamp Noord (het groene kamp), kamp Oost (het blauwe kamp), kamp Zuid (het rode kamp) of kamp West (het gele kamp). Ook kreeg ieder kind een T-shirt in de bijbehorende kampkleur. We zullen u vast geruststellen: de kinderen hoeven niet de héle week in dit shirt te lopen (wel een groot deel van de week). 

Ook anders dan anders: we vertrokken dit jaar met een bus naar Otterlo! Vanaf het moment dat we de straat uit reden kon het kamp echt beginnen. Tijdens de kampreis vermaakten de kinderen zich goed: er werden spelletjes gespeeld, boekjes gelezen en zelfs al dutjes gedaan. Helaas mocht er van de buschauffeur niets gegeten of gedronken worden in de bus. De kinderen luisterden hier keurig naar, maar het schijnt dat door sommige leiding werd ingefluisterd dat ze best iets mochten eten, zolang ze dit zo netjes zouden doen dat de buschauffeur het nooit te weten zou komen. Dit is bíjna iedereen gelukt, alleen op de stoel waar Rianne had gezeten werd bij grondige inspectie van de leiding een skittle gevonden.

Eenmaal bij het kamphuis aangekomen, werden de meegebrachte lunchpakketten opgegeten. Heerlijk om dit zo in de zon te doen! De kinderen vroegen zich al snel af wanneer ze mochten gaan spelen en of ze hun waterpistolen mochten gaan pakken. Hiervoor moesten ze nog even geduld hebben, want eerst werden de expeditieregels verteld door Christiaan en werd de slaapzaalindeling bekend gemaakt. Het kiezen en opmaken van de bedden was zoals altijd weer een grote chaos, maar het schijnt dat ieder kind een bed heeft gevonden én dat deze voorzien is van een hoeslaken.

Vervolgens was het tijd voor de kennismakingsspelletjes, die bedoeld zijn om elkaar beter te leren kennen. Hierdoor weten we nu dat veel kinderen heel sportief zijn, dat Rijk 9 jaar is (of nee, door een verbaasd gezicht van Loes kwam hij tot de conclusie dat hij al een paar maanden 10 is) en dat de hobby van Danique ‘lekker eten’ is. Ook de hobby’s gamen en netflix kijken kwamen vaak voorbij. Wij hopen dat de kinderen die dit als hobby’s noemden een niet al te zware week krijgen.

Daarna werden er nog meer spelletjes gespeeld in de verschillende kampen. Zoals beloofd hier nog iets meer uitleg over: tijdens Expeditie Otterlo strijden kamp Noord, Oost, Zuid en West tegen elkaar om de expeditie te winnen. Hiervoor moeten ze verschillende proeven zo goed mogelijk doen. Er zijn ook extra elementen toegevoegd, zoals zwarte stemmen die verstopt liggen op het kampterrein en waarmee andere groepen punten in de mindering kunnen krijgen. Het belooft een heel spannende strijd te worden! Bij een eigen kamp hoort natuurlijk ook een kampvlag, welke vandaag gemaakt moest worden. De kinderen bleken boven verwachting creatief te zijn.


Na de spellen ontstond er op initiatief van Daan en Frank een groot watergevecht. Gelukkig is het zulk prachtig weer en droogt de kleding snel weer op!

En toen was het tot grote verbazing van sommige kinderen al tijd voor het avondeten. Op het menu stond heerlijke soep met broodjes knakworst. Dit ging er na zo’n leuke maar intensieve eerste dag wel in!

Naast dat de kinderen proeven moeten doen, zijn er ook echte expeditiesterren op het kampterrein. Deze werden na het eten aan de kinderen voorgesteld. Onder de sterren zijn Davina Duurttelang, Fajeta Morara de Moela en Anna Krushin, u vast allemaal welbekend. Vanaf morgen zal er ook elke dag een proef plaatsvinden tussen deze sterren.

Nu zijn de kinderen naar het bos voor een puzzelspel. Hoe dit spel precies gaat en welk kamp de eerste punten heeft verdiend, hoort u morgen! Na het bosspel gaan de jongsten naar bed en gaan de oudsten nog een wandeling maken. We hopen dat ze hierdoor zo moe zijn dat ze snel gaan slapen, maar houden er rekening mee dat het nog wel eens laat zou kunnen worden vanavond…

De kinderen (en leiding) vinden het trouwens altijd erg leuk om kaarten te ontvangen! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekselse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo

Groetjes uit Otterlo!

P.S. Wilt u af en toe extra foto’s en filmpjes zien? Volg ons dan op Facebook en Instagram

Share