Vrijdag 30 augustus 2019

Lieve thuisblijvers,

Hier is dan alweer het laatste verslag vanuit Otterlo. De week is voorbijgevlogen. Dit hebben we natuurlijk te danken aan de fantastische groep kinderen en zeker ook aan de leiding!

Gisterenavond stond lasergamen in het bos op het programma. Net als vorig jaar was dit een groot succes! Omdat het al snel veel te donker was om nog door het bos te kunnen rennen, konden er helaas niet zo heel veel potjes worden gespeeld. Volgend jaar maar weer in de herkansing!

De volgende ochtend werden de kinderen en leiding door Michal en Nanda gewekt met een warm croissantje en een glas verse jus. Wat voelden we ons verwend! In het bijzonder willen we ook deze twee keukenhelden ontzettend bedanken.

Vanochtend stond er een survival op het programma. Dit was op een heus “survival-eiland”. De kinderen moesten een parcours afleggen en hadden verschillende teambuilding activiteiten, zoals geblinddoekt over balken tussen twee bomen lopen. Na een week samen op expeditie te zijn geweest, zijn de kinderen natuurlijk waanzinnig goed op elkaar ingespeeld. Dit was dan ook te merken aan de manier waarop zij samenwerkten.’s Middags veranderde het kampterrein ineens in een heuse crime scene. De GJO-kampvlag, een historisch voorwerp van 57 jaar oud, bleek gestolen te zijn. Vanwege de bijzondere waarde van de vlag, vroeg de politie vroeg hulp aan de kinderen om uit te zoeken wie de dader was. Dit konden alle mensen zijn die werkten op het kampterrein. Was het Sjaak de materiaalbewaker, Ewoud de hoofdleiding, Agnes de groepsbegeleider, Tamar de schele buurvouw, Simone de nieuwsgierige leiding, Theo de klusjesman of toch Franciska de teamleider?

Om een hint te kunnen krijgen, moesten de kinderen eerst een spel spelen bij elke post. Zo moest er bij Cecile de lieve oma worden gekoekhapt.

Uiteindelijk is het bijna alle kinderen gelukt om de dader, Agnes, te ontmaskeren. Knap speurwerk hoor!!

Na het eten, heerlijke broodjes shoarma, was het tijd voor de grote ontknoping van Expeditie Otterlo 2019. Door de grote hoeveelheid zwarte stemmen die de afgelopen dagen zijn verstopt (en gevonden), was het nog mega spannend wie de expeditie zou winnen! Uiteindelijk won, met één punt meer dan kamp Noord, kamp Zuid (rood), het kamp van Jet en Frank. Deze overwinning werd natuurlijk groots gevierd!

Maar het afgelopen kamp was natuurlijk voor alle kinderen een enorme overwinning. Zij hebben proeven doorstaan, tochten gelopen en heel knap samengewerkt, en dat alles met weinig slaap. Ieder kind heeft op zijn of haar manier grenzen verlegd en hobbels overwonnen. Wij zijn heel erg trots op ze, stuk voor stuk! Wij raden u ook aan om na kamp eens te vragen of u het complimentenboekje van uw kind mag lezen.

Op dit moment is de bonte avond bezig. Nog nooit werden zoveel acts voorbereid. Niet alleen dansjes, maar ook moppen, goocheltrucs, turnshows en toneelstukken. Het is heerlijk om te zien hoe vrij de kinderen zich voelen om hun talenten te laten zien. Ook schijnt het dat de leiding zo meteen een eetproef te wachten staat…

Morgen kunt u van uw kind(eren) zelf horen hoe deze laatste avond is geweest. We zien u graag morgenochtend terug op het kerkplein van de Maranathakerk om de kinderen te ontvangen. Het zou goed kunnen dat de bus al eerder dan 11.45 op het kerkplein is! Daarom vragen wij u om er al voor half 12 te zijn.

Uiteraard hopen wij ook alle kinderen en leiding te zien op zondagochtend om 9:30 bij de terugkomdienst in de Maranathakerk. Tijdens deze dienst zitten alle kinderen bij elkaar, zal het kamplied worden gezongen door de kinderen en is er al een fotoverslag van het kamp.

Enorm bedankt voor alle leuke reacties op de verslagen. Heel graag tot morgen!

Lieve groetjes,
Alle kinderen en alle leiding.

Share

Donderdag 29 augustus 2019

Lieve thuisblijvers,

Alweer het op één na laatste verslag uit Otterlo… Wat vliegt zo’n week toch voorbij!

Gisterenavond speelden de kinderen een quiz met quizmasters Esmee en Annemarie van H. Er werden spellen gedaan zoals ‘de mat op’, waarbij je als groep instructie krijgt hoeveel en welke lichaamsonderdelen de mat mogen raken (bijvoorbeeld drie armen, vijf voeten, zes tenen en één hoofd). Dit leverde soms wat verwarring op, want.. een onderbeen is hetzelfde als een voet toch, Eveline? Ook moesten er liedjes omgekeerd worden geraden. Het laatste spel was het verjaardagsspel, waarbij de kinderen in een kring moesten staan en een tikkende tijdbom moesten doorgeven na het goed beantwoorden van een vraag. Dit leverde een hoop hilarische antwoorden op! Zo dacht Rijk dat een goudvis goud was en antwoordde hij op de vraag ‘op welke dag worden dieren extra in het zonnetje gezet?’ resoluut: dinsdag! Sophie L dacht dat een shopaholic verslaafd was aan sigaretten. Tristan dacht dat de schrikkeldag altijd valt op 21 maart.

Na de quiz waren de jongsten wederom zo moe dat zij aan een voorleesboek genoeg hadden om in slaap te vallen (Daan werd zoals beloofd ingevlogen bij de jongste meiden). De leiding zat al klaar met hun straffen, toen zij het toch wel erg stil vonden bij de oudsten. Even dachten zij dat ook de oudsten in slaap waren gevallen, en dit bleek ook uit de controle van Rahel en Annemarie in de meidenslaapzaal. Maar toen zij in de jongenskamer kwamen en alle bedden leeg waren, wist de leiding dat zij toch in actie moesten komen (of nou ja, mochten komen). Zoals gisteren is verteld, was er voor deze kinderen een speciale proef bedacht! De jongens waren als eerst aan de beurt voor de geblinddoekte eetproef. De gerechten die op het menu stonden waren zeewier, citroensap, gember en een lepel vol sardientjes. De leiding ging zo op in de proef, dat zij niet in de gaten hadden dat de oudste meiden alles hebben meegekeken vanaf de zijkant. Gelukkig waren zij vervolgens zelf aan de beurt. Sophie L vond het allemaal weer veel te lekker en wilde nog een extra hap sardientjes. Jade, die de hele eetproef verschrikkelijk vond, vroeg tot grote verbazing van de leiding ook om nog extra een hap sardientjes. Heerlijk na het tandenpoetsen! Daarna moesten alle oudsten hun hand één minuut in de lucht houden en zij mochten pas terug naar bed als zij hun hand precies na die minuut naar beneden deden. Dit lukte Marit als eerste, de andere meiden hadden hier een stuk langer voor nodig.

Waar een aantal meiden al een paar dagen druk mee zijn, is het regelen van de kampverkering van Annemarie v/d K. Zij is namelijk gevraagd door Michal én door Daan, en wist niet hoe zij een keuze moest maken. Uiteindelijk heeft zij gekozen voor Michal. Met hulp van Maryse kreeg Daan een briefje om hem op beleefde manier af te wijzen. Michal vond voor hij ging slapen een mysterieuze uitnodiging op zijn kussen. Samen met Jip, Anna, Maryse en een aantal andere meiden was er door Annemarie namelijk een verrassingsontbijtje voorbereid. Dit was een groot succes, met name dankzij de goede bediening. Nu is de verkering officieel!

 

Vanochtend om 7 uur stond ook weer een bijzondere gast op de stoep. Martijn kwam bij ons langs. Martijn zou eigenlijk voor de eerste keer als leiding mee gaan op kamp dit jaar, maar hij kreeg vlak voor het kamp helaas een ongeluk. Wij vonden het super dat het toch gelukt is om ons vandaag op te zoeken! Martijn vond het gelukkig ook een hele geslaagde dag. Volgend jaar hopen we hem er het hele jaar bij te hebben!!

Vandaag stond de sportdag op het programma. De warming-up werd verzorgd door Annemarie van H, Jet en Rahel. Er werd heel enthousiast meegedanst door (bijna) alle kinderen. Toen echter de jongens hun warming-up lied mochten doen, ging het dak eraf. Dit was op het lied “Skibidi”, die het hele kamp continu wordt gedraaid. Inmiddels is het dansje bij iedereen bekend. Heeft u op onze Facebook pagina het filmpje hiervan gezien?

Na de warming-up werden in teams spellen gedaan, zoals boter kaas en eieren in estafettevorm en touwtrekken. Frank en Daan waren ervan overtuigd dat zij met drie man leiding op konden tegen ongeveer 12 kinderen. Dit viel behoorlijk tegen! Met vier man leiding lukte het gelukkig wel. Daarna werd er in de groepen over de stormbaan gerend, die vandaag speciaal is neergezet op het kampterrein. Dit was natuurlijk weer grote pret, al blijkt het voor sommige kinderen toch nog best lastig te zijn om niet van de baan af te vallen. Gelukkig is iedereen weer heel gebleven.

Na de lunch gingen de spellen verder in de vier kampen. Als eerste moest zo snel mogelijk de stormbaan worden afgelegd door elk kamp. Hiervoor werden in teamvergaderingen serieuze tactieken besproken. Uiteindelijk werkte te tactiek van kamp Noord het allerbeste. Zij waren ruim 10 seconden sneller dan alle andere kampen! Daarna werd James Bond trefbal gespeeld. Dit is een vorm van trefbal waarbij er een James Bond (die niet af kan gaan als hij geraakt wordt), een bom (als die geraakt wordt, is het hele team af) en een verklikker (als die geraakt wordt, moet hij vertellen wie de bom is) in het spel zitten. In kamp Oost werd volop gedacht dat Jop de bom was. Toen kwam per ongeluk de bal tegen Jip aan, die de enige echte bom bleek te zijn. Hierdoor won wederom kamp Noord. Het fanatieke leiderschap van Daan kan hier ook iets mee te maken hebben gehad…  

Na de sportdag was het weer tijd om even te relaxen. De groep die weerwolft wordt steeds groter, vandaag waren het er ruim 20. De burgers wonnen alle potjes. Dit kan ook komen omdat eigenlijk veel kinderen het spel nog helemaal niet snappen (het is ook te ingewikkeld om hier in een paar zinnen uit te leggen). Je moet in ieder geval soms een hele tijd met je ogen dicht zitten. Na 5 dagen kamp kunnen wij u vertellen dat het dan best moeilijk is om wakker te blijven!

Op het menu vanavond stond heerlijke pasta in combinatie met stokbrood en kruidenboter. Niemand kan eigenlijk uitleggen waarom die twee dingen samengaan. Het smaakte in ieder geval goed!

Op kampverkeringgebied zijn er weer veel ontwikkelingen. Zo wilden wij u vanochtend nog mededelen dat Lente eindelijk een keuze heeft gemaakt; zij kreeg namelijk kampverkering met Rijk. Nu blijkt alleen dat zij het alweer heeft uitgemaakt, omdat ze op hem uitgekeken was. De laatste geruchten zijn dat de andere jongens op zoek zijn gegaan naar een nieuwe liefde voor Rijk. Dit is gelukt: hij heeft nu verkering met Danique, die wel twee jaar ouder is dan hij. Wij doen het hem niet na! Ook hoorden we uit betrouwbare bron dat Fynn kampverkering heeft met Denise.

Ook de inschrijvingen van de bonte avond komen goed op gang. Er wordt hard geoefend op de verschillende acts. Wij zijn ook erg benieuwd naar al die verrassingen die op het programma staan.

Nu zijn de kinderen het bos in voor een spannend potje lasergamen. Morgen hoort u hier meer over!

Veel liefs uit Otterlo!

Share

Woensdag 28 augustus 2019

Hallo thuisblijvers,

Tijd voor weer een update uit het altijd zonnige Otterlo! Gisterenavond waren we gebleven bij het kampvuur, waar werd gezongen uit de beroemde groene GJO-boekjes. Er bestaat natuurlijk geen GJO kamp zonder m’n tante uit Marokko, in die grote stad Zaltbommel en de Dronken Zeeman! Iedereen zong uit volle borst mee, maar toch was het Nanda die als enige tot in de wijde omtrek te horen was.

Na het zingen werden de jongste kinderen naar binnen geroepen voor een uitzending van het NOS journaal. Er werd een item bekeken waarin verteld werd over de ontsnapping van een levensgevaarlijke beer uit de dierentuin, die nu was gesignaleerd in een bos in Otterlo! In kleine groepjes kregen de kinderen de taak om de beer te gaan vangen, waarbij zij naast de beer ook nog een vogelverschrikker, een kampeerder, een struisvogel en een aantal andere spannende figuren tegenkwamen. Dit was met name voor de jongste kinderen natuurlijk super spannend, maar uiteindelijk was iedereen blij dat zij het bos in waren gegaan en kwamen zij met grootse verhalen terug op het kampterrein. Terwijl de oudsten op het kampterrein moesten wachten tot de jongsten terugkwamen, vroeg Brian met een serieus gezicht wanneer de ‘volwassenen’ nu eindelijk weg zouden gaan. De oudsten begonnen de spooktocht net als vorig jaar met hele enge verhalen van Annemarie van H; zij staat er inmiddels bekend om dat zij dit als de beste kan! Het is elk groepje gelukkig gelukt om de beer te vangen met honing en een schepnet. Sven gebruikte dit schepnet ook om het vogelverschrikkermasker van Jet van haar gezicht af te hengelen. Die humor kon de leiding zeker waarderen!

Na de spannende spooktocht waren de jongsten natuurlijk helemaal uitgeteld. Zij werden voorgelezen uit de Gorgels, dit keer door Annemarie v/d K. Zij moet nog even iets terugnemen van wat eerder is geschreven, namelijk dat Daan een saaie voorleesstem zou hebben. Tijdens het voorlezen werd zij namelijk overladen met kritiek van de jongste meiden omdat zij niet dezelfde leuke stemmetjes en accenten gebruikte als Daan. Sorry Daan! En vanavond mag jij weer :).

De oudsten waren nog niet klaar om te gaan slapen. Zij wachtten namelijk met smart tot het 12 uur was en zij Dani konden toezingen. Hij is namelijk jarig vandaag! De leiding rukte ook massaal uit naar de slaapzaal van de jongens en brachten een lekker stuk taart voor hem mee. Vanmorgen werd Dani natuurlijk toegezongen door de hele groep en pakte hij zijn cadeautjes uit. Hij vond het stiekem wel wat ongemakkelijk om in het middelpunt van de aandacht te staan, wat er ook wel een beetje bij hoort als je 11 bent.

En zoals iedereen die al langer bekend is met de GJO-kampen weet, is woensdag zwemdag (en patatdag, hierover later meer). Ook dit jaar ging dit op. In de kampen vertrokken de kinderen richting het meertje een paar kilometer verderop. Daan wist zéker dat hij de route op zijn duim kende. Toen het droompark na drie kwartier nog niet in zicht was, bleek dat hij zijn groep met een enorme omweg had laten lopen. Achter hen liep nog een kamp met leiding die de weg helemaal niet kende, dus zij konden ook meegenieten van een extra ommetje. Alsof de kinderen nog niet genoeg lopen deze week…

Gelukkig maakte de verkoeling van het zwemmeer al snel alles goed! We treffen het natuurlijk enorm met het weer, en vandaag was het voor het eerst sinds niet nodig om kinderen het water in te slingeren; iedereen dook er zelf al in. Ook heeft er nog nooit zoveel leiding meegezwommen. Alleen D’lon was weinig in het water te vinden. Hij ontdekte het metershoge klimtoestel en was bijna de hele dag in het topje te vinden. Voor hem lijkt een carrière als acrobaat wel weggelegd.

Rond half 1 werd er natuurlijk ook een broodje (of nou ja, een broodje groter dan de hoofden van de meeste kinderen) gezond langsgebracht door de kookploeg. Sommige elementen van kamp veranderen gelukkig nooit!

Weerwolven is wel een beetje hét spel van dit kamp geworden. Veel kinderen hadden het nog nooit gespeeld, wat natuurlijk af en toe voor de nodige verwarring zorgde. Zo presteerde Fynn het vandaag om drie keer “per ongeluk” te verklappen welke rol hijzelf had in het spel.

Op de locatie moest er natuurlijk ook een proef worden gedaan. De proef heette “uitknijperij”. De bedoeling was om in estafettevorm met een theedoek naar het water te rennen, deze zo nat mogelijk te maken, terug te rennen en hem uit te knijpen in een afwasteil. Het doel was om met je team de afwasteil zo vol mogelijk met water te krijgen. Dit leverde natuurlijk weer een super fanatieke strijd op. De tactiek van Martine was om een zak te maken van de theedoek. Andere teams zagen dit en probeerden het zo goed mogelijk na te doen, maar alleen Martine bleek in staat om op deze manier liters water tegelijk te vervoeren. Hierdoor sleepte team Oost de winst binnen.

U bent waarschijnlijk sowieso erg benieuwd hoe het ervoor staat met de puntentelling. Na de winst van kamp Zuid bij de speurdag gisteren en van team Oost van vandaag, is de stand als volgt:

Op de terugweg van het zwemmen naar huis deden Sophie, Valerie en Iris een spel waarbij je een grote hoeveelheid water in je mond moest houden en hierbij niet mocht lachen. Valerie deed hard haar best om de meiden aan het lachen te krijgen door een reporter te spelen en grappige vragen te stellen. Hier heeft ze echt talent voor.

Na de volgens veel kinderen veel te lange wandeling was het tijd om lekker te douchen, kaarten te schrijven, in elkaars complimentenboekjes te schrijven en een beetje uit te rusten. Ook de kookploeg had het rustig vanavond, want er kwam een legendarische friet- en snackbus naar het kampterrein! Dit was natuurlijk een groot feest. Daarna volgde een heerlijk ijsje als traktatie van Dani. Ook is eindelijk de post bezorgd van de afgelopen dagen, dit was een enorme stapel! Morgen worden de kaarten vanuit ons op de bus gedaan. U kunt ook nog steeds een kaartje sturen, wij hopen dat hij dan nog op tijd bij ons binnenkomt (Roekselse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo)!
  

Vanavond staat er een leuke quiz op het programma en gaan de kinderen eens lekker vroeg naar bed. En als zij toch besluiten over te lopen, heeft de leiding nog een leuke verrassing voor ze in de vorm van een eetproef 2.0. Wij hopen om deze reden stiekem best een beetje dat een aantal kinderen het bont zullen maken!

Dat was het weer voor vandaag, tot morgen bij het volgende verslag!

Lieve groetjes uit Otterlo

Share

Dinsdag 27 augustus 2019

Lieve thuisblijvers,

Het sokkenspel was gisterenavond een groot succes. Het leek best makkelijk om de persoon met de juiste sok te vinden, maar wat de kinderen niet meteen doorhadden was dat de leiding onderling ook nog wisselde van sokken. Uiteindelijk had het team van Christiaan 36 kaartjes met handtekening verzameld, en het team van Eveline 34. We besloten het bij één potje te laten, zodat de kinderen eens een keertje vroeg naar bed konden. De kinderen zelf waren dit natuurlijk niet van plan, en zochten volop mogelijkheden om over te lopen. Zij werden al snel gesnapt door Christiaan, die daarna nog even de slaapzaal binnenkwam met een masker op. Hiermee hebben de kinderen hun lesje wel geleerd! Omdat zij nog lang niet van plan waren te gaan slapen, is de effectieve methode “voorlezen met saaie stem” ingezet door Daan en Esmee, en uiteindelijk lagen alle kinderen op een best redelijke tijd te slapen.

Dat de kinderen iets langer geslapen hadden dan de vorige nachten was te merken aan de energie vanochtend bij het ontbijt. Er moest snel ontbeten worden en ook nog een lunchpakket worden gemaakt, want vandaag stond de speurdag op het programma. De kinderen liepen in hun kampen een tocht door het bos, waarbij zij kokertjes met daarop een kompas tegenwamen. Hierbij moesten zij altijd het noorden volgen. Uiteraard gaf dit nog weleens problemen. Kamp Zuid miste zelfs het allereerste kokertje, waardoor zij niet het bos in gingen, maar over de weg bleven lopen. Gelukkig konden zij via moderne communicatiemiddelen contact zoeken met Jet, die hen alsnog de goede kant op stuurde. Het moet wel een expeditie anno 2019 blijven, toch?

Op de eerste post stond Jet en moesten de kinderen hele moeilijke puzzels maken. Zo waren er twee ‘onoplosbare’ raadsels (zo had Annemarie v/d K ze genoemd omdat zij er een hele avond op had geoefend, maar ze niet waren gelukt). Niemand had dan ook verwacht dat Frank een van deze raadsels binnen een minuut op zou lossen. Wij denken dat hij zich thuis al weken aan het voorbereiden was op de expeditie. Ook moesten er stukjes van een tangram puzzel worden gezocht en moest deze zo snel mogelijk worden neergelegd. Dit was best een uitdaging, maar lukte uiteindelijk toch alle teams.

Op de kokertjes langs route stonden soms ook nog cijfers. Deze cijfers vormden samen een code van een slot van een kistje, gevuld met bonuspunten. Op elke post konden de kinderen een kistje zoeken en als zij goed hadden opgelet, konden zij het kistje openmaken. Dit lukte meestal wel, alleen had kamp Oost het kistje zó goed verstopt voor de volgende groep, dat zelfs de leiding het kistje niet meer kon vinden.

Bij de tweede post moesten de kinderen hele rare dingen eten. Voorbeelden zijn gedroogde krekels (gebakken uitjes), krokodillenbloed (rode kool), walvissenstaart (worst), een vers gevangen vissenhuidje (zeewierchips), baby struisvogeleitjes (pittige borrelnootjes) en sap uit de teennagel van een varaan (augurkensap). Dit was natuurlijk allemaal ontzettend spannend om te eten, maar de kinderen hebben bewezen dat zij echte doorzetters en geschikte expeditiekandidaten zijn. Als allerlaatste moesten ze ook nog krokodillenogen eten! Toen zij deze proefden, bleken dit gelukkig soesjes met witte chocola te zijn. Wat opmerkelijk was, was dat de eetvoorkeuren van de kinderen tijdens de proef duidelijk naar voren kwamen. Zo was het eten van zeewier voor enkele kinderen geen probleem omdat sushi hun lievelingseten is, maar zorgde een simpel hapje rode kool bij sommigen grote paniek. Dit was stiekem wel een beetje komisch om te zien. Na de eetproef werden de gerechten nog uitgebreid nabesproken door de kinderen. Zo hadden de kinderen het erover dat zij zo opgelucht waren dat ze geen echte insecten hadden hoeven eten. Martine gaf toen aan dat er gestampte sprinkhanen in de ontbijtkoek hadden gezeten, maar dat dat niet tegen ze was gezegd zodat iedereen het op zou eten. Dit werd door alle kinderen geloofd; en Brian gaf vervolgens bezorgd aan dat hij inderdaad wat harde stukjes had geproefd.


De derde post was bij Rahel. Hier was een proef waarbij de kinderen zo lang mogelijk een fles recht voor zich moesten houden en in estafettevorm een woordzoeker moesten doen. In eerste instantie zette Jade uit kamp West een recordtijd van 12 minuten neer, maar kamp Zuid was vastberaden dit record te verbreken en zo de proef te winnen. Dit lukte Sophie en Lyndsey v/d G!

Op het kampterrein werd ten slotte de balansproef gedaan. Hierbij moesten alle kinderen en leiding op een been gaan staan. Ook deze proef werd gewonnen door kamp Zuid. De andere kampen zullen hard op zoek moeten naar zwarte stemmen om nog kans te maken om de expeditie te winnen! 

Op dit moment wordt het kampvuur aangestoken, zijn er kinderen druk in de weer met slaapzakken en de vriezer (er schijnt zelfs gesproken te worden over welke kinderen en/of leiding de vriezer in moeten), wordt er geweerwolfd, wordt er een choreografie aangeleerd op het liedje Skibidi (later deze week volgt er hopelijk nog een filmpje) en oefenen andere kinderen kunstjes op het gras. Het is een hele gezellige ongeorganiseerde chaos!

Ondertussen wordt er door de leiding in het bos een super spannende spooktocht voorbereid! Er schijnt een beer te zijn ontsnapt uit de dierentuin in Otterlo en de kinderen moeten deze gaan zoeken…. U hoort er morgen meer over!

Welterusten en groetjes uit Otterlo!

Share

Maandag 26 augustus 2019

Lieve thuisblijvers,

Het is alweer tijd voor het derde expeditieverslag. U heeft vast de hele dag in spanning gezeten over de dropping en of alle kinderen weer veilig thuis zijn gekomen. Het is behoorlijk spannend geweest! De eerste groep vertrok al om 8 uur en had dus het geluk dat zij het eerste gedeelte in het licht konden lopen. Helaas bleek het richtingsgevoel van deze kinderen niet zo best te zijn, en hebben zij de eerste 5 kilometer helemaal de verkeerde kant op gelopen. Toen het eenmaal donker was, werd de dropping voor deze kinderen toch een heel stuk spannender. Ook moesten er een aantal plassen en durfden dit niet in het bos te doen. Daarom besloot de groep even naar binnen te lopen bij een restaurant. De eigenaresse van het restaurant bleek een ontzettend lieve vrouw die ook nog eens kittens had, die de kinderen mochten aaien. Toen de groep zich klaar ging maken om verder te gaan lopen, vertelde de vrouw dat ze helemaal in Ede waren en het naar het kamphuis nog minstens 8 kilometer lopen was langs een drukke weg. Daarom koos de groep ervoor de noodlijn te bellen, en was Michal aan de andere kant van de lijn gelukkig bereid om iedereen weer op te halen. In de tijd dat er gewacht moest worden, kregen de kinderen van de vrouw ook nog een heerlijk glas siroop en mochten ze languit op de banken rond een haard liggen. De andere kinderen waren uiteindelijk heel jaloers! Zij vonden allemaal na ongeveer 2.5 uur lopen het kampterrein zonder hulp weer terug.

De volgende ochtend kwam er al vroeg bezoek uit Rhoon! Rob Maas en oud-kampleiding Jacco en Iris namens de jeugdcommissie van de Maranathakerk kwamen ons een bezoek brengen. Dit was natuurlijk een hele leuke verrassing, zeker voor de kinderen die Jacco en Iris nog kenden van vorige jaren. Van tevoren waren onze gasten nog wel geïnstrueerd dat zij extra kleding mee moesten nemen omdat het niet gegarandeerd kon worden dat ze droog zouden blijven, maar de instructie dat zij mee moesten naar het bos en dus lange broeken en lange mouwen aan moesten, was niet bij ze binnengekomen. Vandaar dat Rob Maas in een trainingsbroek van Christiaan naar het bos moest. Deze kon hij trouwens prima hebben!

In het bos werden er hutten gebouwd. Gastleiding Jacco kreeg als belangrijke taak om grappige anekdotes te verzamelen. Hij kwam met de volgende punten terug: 1) Lente is erg populair onder de jongens. Dit was de overige leiding ook al opgevallen. Wij houden u uiteraard op de hoogte als er meer bekend is over naar wiens voorkeur Lente uitgaat! 2) De hut van Freek en andere jongens had een prullenzak. U raadt het al, dit is een bijzondere kruising van een prullenbak en een vuilniszak. 3) De hut van de oudste meiden had een huismuis. 4)Er waren maar weinig hutten met een schoorsteen, terwijl dit wel een vereiste was. Het huttenbouwen werd uiteraard weer afgesloten met een lekker pakje drinken en een koekje in de zelfgebouwde hut.

Het voelt een beetje alsof we in herhaling beginnen te vallen, maar na het hutten bouwen werd er opnieuw volop met water gespeeld. Of nou ja, het spelen bestaat voornamelijk uit mensen die het niet aan zien komen de volle laag te geven. De kinderen gebruikten hiervoor hun waterpistolen, maar de leiding had een veel betere troef in handen: emmers water. Vrijwel niemand kwam er droog vanaf, behalve Lente en onze gast Iris, die zich achter een dure camera had verscholen. Elice trapte hier niet in, en gaf Iris na het eten alsnog de volle laag.

 

Na overheerlijke tosti’s was het weer tijd voor een aantal spellen. De eerste opdracht, die eigenlijk als een soort introductiespel was bedoeld, was om een T-shirt uit de vriezer zo snel mogelijk te proberen aan te trekken. Nu denkt u misschien: wat is daar nu lastig aan? Nou… het spel stond eigenlijk gisteren op de planning en de shirts waren dus al eerder ingevroren. Omdat ze nog wat langer de tijd hadden om goed te bevriezen, waren sommige shirts in heuse ijsklompen veranderd. Er was grof geweld en veel hulp van de leiding nodig om de shirts uit het ijs te krijgen. Vooral Rob Maas had een hoop goede tips. De meeste kinderen zijn er meer dan een uur zoet mee geweest! Mocht u ze ooit nog eens bezig moeten houden…

Daarna was het tijd voor de derde proef. De opdracht was om met een fles tussen je knieën water van de ene emmer naar de andere emmer te brengen, zonder hierbij je handen te gebruiken. Dit klinkt makkelijker dan het was. Uiteindelijk won kamp Oost, maar dit leek vooral te komen door de bloedfanatieke leiding van dit kamp, bestaande uit Rahel, Annemarie van Herk en Martine. Achteraf hadden zij toch het idee dat ze misschien iets té fanatiek waren geweest naar hun groep toe, dus checkten ze even bij de kinderen of zij dit vonden kunnen. Gelukkig vonden zij dit helemaal niet erg.

Aan het eind van de middag was er wat vrije tijd. De meiden hadden toen eindelijk tijd om te douchen, en hebben dit blijkbaar gedaan met de shampoo van Daan (Daan is hier nog niet van op de hoogte). Daarna werd er door een groot deel van de kinderen geweerwolfd en door een ander deel twister gespeeld. Sophie Los blijkt een hele goede spelleider te zijn; wij zien weer een hoop potentie voor toekomstige leiding!! Haar vriendinnen Jessy, Marit en Jade komen overigens ook in aanmerking. Zij hebben met z’n vieren zelfs al hun eigen roze kamptruien.

Een aantal oudste jongens stond nog een bijzondere verrassing te wachten. Jens kwam er namelijk achter dat zijn bed was veranderd in een klein zitje, zonder matras, en met twee stoelen! Zijn matras bleek onder het bed van Daan te liggen. Ook zijn een aantal oudste jongens hun slaapzakken kwijt. Dani zijn slaapzak was niet kwijt, maar deze was hermetisch verankerd met ducttape aan zijn matras. Het tevens vermiste matras van Rijk schijnt gevonden te zijn op het dak van het kamphuis. De jongens zoeken nog steeds naar hun slaapzakken en naar de dader. Het schijnt dat Christiaan de hoofdverdachte is, waardoor ook zijn gehele bed als vermist is opgegeven, en uiteindelijk is gevonden achter het kamphuis.

Op het menu stonden vanavond rostirondjes, brocolli, doperwten en braadworst. Dit was een heerlijke, maar erg vullende maaltijd! In tegenstelling tot de afgelopen dagen waarop bijna alle kinderen voor een tweede of derde keer met hun bord langskwamen, schepte vandaag alleen Mike een tweede keer op. Ook schijnt het een sport te zijn om 100 doperwten tegelijk in je mond te hebben. Misschien ook iets om thuis te proberen?

Net vond er weer een superspannende proef plaats tussen de bekende Nederlanders. Lil Tiny, speciaal ingevlogen vanuit Rhoon, en Davina Duurttelang. Zij namen het tegen elkaar op met Jenga. De kinderen keken vol spanning toe. Het was wel duidelijk dat er onder de kinderen een hoop Davina-fans zijn. Lil Tiny vond het na een tijdje niet meer leuk, en gooide uit pure frustratie uiteindelijk de toren om. De punten gingen daarom naar Davina en Lil Tiny is helaas gediskwalificeerd, en wordt vanavond nog op het vliegtuig terug naar Rhoon gezet.

Vanavond gaan de kinderen weer richting het bos voor het zogenaamde Sokkenspel. Hierbij moeten ze op zoek naar de leiding die aan zijn linkervoet de sok heeft die op hun kaartje staat, en deze moeten ze dan proberen te tikken. Maar er zijn ook zwarte sokken in het spel. Als je iemand tikt of getikt wordt door iemand die aan zijn rechtervoet een zwarte sok heeft (ook al heeft diegene aan zijn linkervoet wel de sok die op het kaartje staat), verlies je je kaartje. We zijn benieuwd hoe dit zal gaan, morgen hoort u er meer over!

Lieve groetjes van alle kinderen en leiding uit Otterlo!

Share

Zondag 25 augustus 2019

Hallo thuisblijvers!

Hier alweer het tweede verslag uit het zonovergoten Otterlo. Gisterenavond waren we gebleven bij het eerste bosspel en tevens de eerste proef. Dit spel is (zoals de meeste spellen die we spelen) wat lastig om uit te leggen. Annemarie van Herk doet een poging: het was een soort smokkelspel, waarbij de kinderen puzzelstukjes van hun eigen kampkleur moesten verzamelen en daar een vierkant mee moesten maken. Of was het nou een cirkel? In ieder geval was het vrij ingewikkeld. Er moest zelfs gebeld worden naar het kamphuis of daar misschien een puzzelstuk was achtergebleven. De volgende dag kwam echter aan het licht dat dit puzzelstukje al die tijd gewoon in de broekzak van Jet zat. Als de leiding dat valsspelen nou eens af zou leren… De proef werd uiteindelijk gewonnen door kamp Noord.

Na het spel gingen de jongsten naar hun bed en moesten de oudsten zich meteen weer klaarmaken voor de volgende activiteit. De leiding van de jongste jongens lijkt deze week een makkelijke taak te hebben. Het naar bed brengen bestond uit het voorlezen van een boek over de Gorgels en het houden van een lichtshow met de zaklampen. Na het vertrek van de leiding deden zij dit tegen de regels in nog een keertje stiekem. Toen zij hierover ‘streng’ werden toegesproken door Christiaan, durfden zij niets meer uit te halen en zijn binnen 10 minuten in slaap gevallen. Helaas blijken de jongste meiden niet net zo onschuldig te zijn. Zij hebben van andere kinderen (en van Frank en Daan) al veel gehoord over het begrip ‘overlopen’ en waren al heel de dag plannetjes aan het bedenken om zo lang mogelijk wakker te blijven, zodat zij na het vertrek van de leiding naar de oudsten konden. Fluisteren is voor deze meiden erg lastig, dus gelukkig blijft de leiding wel goed op de hoogte van al hun plannen. Het is deze meiden vanavond ook nog niet gelukt om over te lopen, maar wij verwachten dat ze het later deze week vast nog wel zullen proberen.

Ondertussen gingen de oudsten weer richting het bos. Ze dachten dat ze een spooktocht gingen lopen en dit was voor veel kinderen een reden om de wandeling absoluut niet leuk te vinden. Toen bleek dat het echt geen spooktocht was, maar gewoon een wandeling, was dat een reden om de wandeling nog minder leuk te vinden. Schrikelementen of niet, in het donker door een bos lopen is voor veel kinderen ook al best spannend. De jongens liepen dan ook op deze manier:

Na de wandeling was het ook voor de oudsten bedtijd. Het was wederom een illusie om te denken dat de kinderen door deze wandeling zo moe zouden zijn dat ze direct zouden gaan slapen. De leiding is nog een hele tijd in de weer geweest om alle overlooppogingen tegen te gaan.

En toen het bij de oudsten nog niet lang stil was, werden de jongste meiden alweer wakker. Zij hadden de kampregel niet helemaal begrepen dat het de bedoeling is dat de kinderen doorslapen tot ze door Christiaan gewekt worden, en waren een uur voor die tijd al klaarwakker. Ook ’s ochtends kunnen deze meiden echt niet fluisteren, dus slapen zat er voor niemand meer in. Mieke en Jip bedachten het super spannende idee om zich met alle meiden te verstoppen wanneer Christiaan ze wakker kwam maken om hem te laten schrikken. Hiervoor wilden ze gerust 20 minuten onder de bedden liggen. Gelukkig slaagde het plan wel en schrok Christiaan natuurlijk enorm!

Na het ontbijt was het tijd voor de kampdienst. Het thema was: op expeditie met Noach. In plaats van dat het verhaal door de leiding verteld werd, kregen de verschillende kampen een deel van het verhaal in een envelop met een hele tas vol attributen. Zij kregen vervolgens 30 minuten de tijd om een deel van het verhaal uit te spelen. Dit leverde een prachtig toneelstuk op. De foto’s geven denken we wel een mooie weergave van hoe dit er ongeveer aan toe ging..!

Ook zijn er tijdens de kampdienst expeditieboekjes uitgedeeld, waarin de kinderen de rest van het kamp aardige dingen over elkaar kunnen opschrijven. Later deze week delen we vast nog wel wat dingen die de kinderen over elkaar (en over de leiding) hebben opgeschreven!

In het thema van de kampdienst werden op het grasveld nog een aantal spellen gespeeld: levend dierenmemory en “Noach, mag ik overvaren”? Bij dit laatste spel moesten de kinderen als een bepaald dier van de een naar de andere kant ‘rennen’, waarbij ze getikt konden worden. De kinderen waren creatief met het verzinnen van dieren. Maar hoe loopt eigenlijk een luiaard? En hoe ren je als een slak, zonder getikt te worden? Voor de toeschouwers leverde dit spel een heleboel grappige beelden op.

Na de lunch werd er sponzentrefbal gespeeld. Ieder kamp had een emmer gevuld met water en je moest proberen met een natte spons zoveel mogelijk kinderen van de andere kampen af te gooien. De puntentelling werd al snel vergeten en het uur daarna vlogen er tientallen sponzen en af en toe ook een hele emmer water door de lucht. Als laatste werden er natuurlijk ook een paar potjes ‘leiding tegen de kinderen’ gespeeld. Uiteraard werden (bijna) al deze potjes door de bloedfanatieke leiding gewonnen.

De hele middag was eigenlijk een groot watergevecht zonder eind. Dit betekent dat de kinderen hard door hun voorraad droge kleding heen gaan. De opgehangen waslijnen hangen inmiddels vol, en de leiding kwam net tot de ontdekking dat de kinderen daarom hun natte kleding over het prikkeldraad achter het kamphuis hebben uitgehangen. Dus mocht uw kind terugkomen met wat gaten in zijn of haar kleding… dan weet u waar het van komt. Alvast sorry! We kwamen ook tot de ontdekking dat sommige kinderen helemaal niet op het idee waren gekomen hun natte kleding uit te hangen. “Nee hoor, die heb ik in een tas gedaan die mama daarvoor heeft meegegeven.” De kinderen leren weer een hoop bij deze week!

Aan het eind van de middag de tweede proef: zo’n spel dat je pas begrijpt als je het gespeeld hebt. De bedoeling van het spel was om zo snel mogelijk alle teamleden door de gaten te krijgen. Hierbij golden de volgende regels:

  • Door elk gat moet minstens één teamlid.
  • Alleen via een van de gaten kan je aan de andere kant komen.
  • Er mogen geen twee teamleden achter elkaar door hetzelfde gat.
  • Wanneer het touw geraakt wordt, moet de speler terug. Die moet dan achteraan aansluiten en mag pas opnieuw proberen als alle andere teamleden door een gat zijn gegaan.

De kampen kregen 10 seconden om een strategie te bedenken en daarna ging de tijd in. De meeste kampen kozen ervoor om als eerste een van de leiding door een gat te laten gaan en vervolgens kleinere kinderen door de hogere gaten te tillen. Kamp Zuid (rood) koos bijna dezelfde strategie, alleen ging hier Danique als eerste door het gat en moest zij alle kinderen (die vaak nog groter waren dan zij zelf) aanpakken. Gelukkig bleek zij super sterk te zijn en werd haar team zelfs tweede; ze waren alleen 11 seconden langzamer dan Kamp West (geel), die deze proef won.

Ook zijn de eerste zwarte stemmen gevonden. Kamp Noord (groen) vond als eerste een zwarte stem en gaf deze aan kamp Zuid (rood). Vervolgens vond kamp Zuid zelf ook een zwarte stem, die zij natuurlijk aan kamp Noord gaven. De expeditiesfeer met gezonde concurrentie zit er dus goed in!

Wat deze expeditie best een beetje luxe maakt, is dat er na zo’n proef wel een heerlijk bord eten voor iedereen klaarstaat, met dank aan kookexpeditieleiders Nanda en Michal. Wat zijn we blij met ze!! Vandaag maakten ze voor ons dorperwtenstamppot met jus en een heerlijk stuk rookworst. De kinderen zullen deze energie vanavond hard nodig hebben, want er staat vanavond een dropping op het programma! In 5 groepen worden de kinderen en leiding gedropt en krijgen de opdracht de weg terug te vinden. Onderweg moeten de groepen ook nog allerlei opdrachten uitvoeren. De leiding is vast gerustgesteld met de informatie dat het een hele korte en simpele route is, maar wij zijn erg benieuwd hoe lang de groepen erover zullen doen! Of en hoe laat ze weer terug zijn gekomen bij het kamphuis, dat hoort u morgen.

Lieve groetjes uit Otterlo!

Share

Zaterdag 24 augustus 2019

Beste thuisblijvers,

Na een hele zomer aftellen is vandaag dan eindelijk het 57e GJO-kamp van start gegaan. Het kerkplein stond vanochtend vol met enthousiaste maar toch ook wel een beetje gespannen kinderen en hun familie. De kinderen die al vaker op kamp zijn geweest moet het zijn opgevallen dat veel dingen dit jaar net even anders gaan. Dit heeft alles te maken met het thema van dit jaar: Expeditie Otterlo. Hierover later meer. Maar in plaats van dat op het kerkplein de slaapzaalindeling bekend werd gemaakt, kregen de kinderen te horen bij welk kamp ze hoorden: kamp Noord (het groene kamp), kamp Oost (het blauwe kamp), kamp Zuid (het rode kamp) of kamp West (het gele kamp). Ook kreeg ieder kind een T-shirt in de bijbehorende kampkleur. We zullen u vast geruststellen: de kinderen hoeven niet de héle week in dit shirt te lopen (wel een groot deel van de week). 

Ook anders dan anders: we vertrokken dit jaar met een bus naar Otterlo! Vanaf het moment dat we de straat uit reden kon het kamp echt beginnen. Tijdens de kampreis vermaakten de kinderen zich goed: er werden spelletjes gespeeld, boekjes gelezen en zelfs al dutjes gedaan. Helaas mocht er van de buschauffeur niets gegeten of gedronken worden in de bus. De kinderen luisterden hier keurig naar, maar het schijnt dat door sommige leiding werd ingefluisterd dat ze best iets mochten eten, zolang ze dit zo netjes zouden doen dat de buschauffeur het nooit te weten zou komen. Dit is bíjna iedereen gelukt, alleen op de stoel waar Rianne had gezeten werd bij grondige inspectie van de leiding een skittle gevonden.

Eenmaal bij het kamphuis aangekomen, werden de meegebrachte lunchpakketten opgegeten. Heerlijk om dit zo in de zon te doen! De kinderen vroegen zich al snel af wanneer ze mochten gaan spelen en of ze hun waterpistolen mochten gaan pakken. Hiervoor moesten ze nog even geduld hebben, want eerst werden de expeditieregels verteld door Christiaan en werd de slaapzaalindeling bekend gemaakt. Het kiezen en opmaken van de bedden was zoals altijd weer een grote chaos, maar het schijnt dat ieder kind een bed heeft gevonden én dat deze voorzien is van een hoeslaken.

Vervolgens was het tijd voor de kennismakingsspelletjes, die bedoeld zijn om elkaar beter te leren kennen. Hierdoor weten we nu dat veel kinderen heel sportief zijn, dat Rijk 9 jaar is (of nee, door een verbaasd gezicht van Loes kwam hij tot de conclusie dat hij al een paar maanden 10 is) en dat de hobby van Danique ‘lekker eten’ is. Ook de hobby’s gamen en netflix kijken kwamen vaak voorbij. Wij hopen dat de kinderen die dit als hobby’s noemden een niet al te zware week krijgen.

Daarna werden er nog meer spelletjes gespeeld in de verschillende kampen. Zoals beloofd hier nog iets meer uitleg over: tijdens Expeditie Otterlo strijden kamp Noord, Oost, Zuid en West tegen elkaar om de expeditie te winnen. Hiervoor moeten ze verschillende proeven zo goed mogelijk doen. Er zijn ook extra elementen toegevoegd, zoals zwarte stemmen die verstopt liggen op het kampterrein en waarmee andere groepen punten in de mindering kunnen krijgen. Het belooft een heel spannende strijd te worden! Bij een eigen kamp hoort natuurlijk ook een kampvlag, welke vandaag gemaakt moest worden. De kinderen bleken boven verwachting creatief te zijn.


Na de spellen ontstond er op initiatief van Daan en Frank een groot watergevecht. Gelukkig is het zulk prachtig weer en droogt de kleding snel weer op!

En toen was het tot grote verbazing van sommige kinderen al tijd voor het avondeten. Op het menu stond heerlijke soep met broodjes knakworst. Dit ging er na zo’n leuke maar intensieve eerste dag wel in!

Naast dat de kinderen proeven moeten doen, zijn er ook echte expeditiesterren op het kampterrein. Deze werden na het eten aan de kinderen voorgesteld. Onder de sterren zijn Davina Duurttelang, Fajeta Morara de Moela en Anna Krushin, u vast allemaal welbekend. Vanaf morgen zal er ook elke dag een proef plaatsvinden tussen deze sterren.

Nu zijn de kinderen naar het bos voor een puzzelspel. Hoe dit spel precies gaat en welk kamp de eerste punten heeft verdiend, hoort u morgen! Na het bosspel gaan de jongsten naar bed en gaan de oudsten nog een wandeling maken. We hopen dat ze hierdoor zo moe zijn dat ze snel gaan slapen, maar houden er rekening mee dat het nog wel eens laat zou kunnen worden vanavond…

De kinderen (en leiding) vinden het trouwens altijd erg leuk om kaarten te ontvangen! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekselse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo

Groetjes uit Otterlo!

P.S. Wilt u af en toe extra foto’s en filmpjes zien? Volg ons dan op Facebook en Instagram

Share