Terugkomdienst zondag 21 augustus

Beste ouders, vrienden, familie en lieve kinderen, wat fijn dat jullie er allemaal zijn om samen met ons een fantastische kampweek in Otterlo af te sluiten. We willen jullie graag in vogelvlucht meenemen door de week die wij met elkaar hebben beleefd.

Zaterdag 13 augustus stond om half 1 de touringcar voor ons klaar om naar Otterlo af te reizen. Na het bekendmaken van de groepen nog even snel een foto en dan snel de bus in met de koffers in de bus geladen, een zak snoep voor onderweg en ontzettend veel zin om te gaan. Met de tv afgestemd op Otterlo waren we erg benieuwd welke programma’s er voorbij zouden komen, het thema was namelijk GJO on air.

Eenmaal aangekomen in Otterlo begonnen we met levend mastermind, hier moesten de kinderen gelijk goed samenwerken en door de hoge tempraturen aan het begin van de week, was het daarna gelijk tijd voor het eerste watergevecht, waar er nog genoeg van zijn geweest.

Na een broodje knak en een heerlijke kom soep was het tijd om elkaar beter te leren kennen. Dit deden we met kennismakingsspelen in het thema Boer Zoekt Vrouw. ’s Avonds was het nog lang onrustig, er werden nog verschillende pogingen gedaan om over te lopen, echter mislukte deze allemaal stuk voor stuk.

Zondagochtend stond de kampdienst op het programma, we hebben het met zijn alle gehad over wat je allemaal in de lucht (on air) kon vinden. Denk aan wolken, hier bespraken we de uittocht uit Egypte en de regenboog kwam regelmatig naar voren in ons themalied; De Ballonnendans. Omdat de temperatuur aanhoudend hoog was hebben we de rest van de dag niks meer gedaan dan elkaar natgooien met water.

Maandag stond er in de ochtend weer een spel in thema klaar, namelijk levend stratego in Freek in ’t Wild style. De bom, marschalk en pion waren bijvoorbeeld vervangen door de Klem, Freek vonk en de Olifant. Dit gaf een leuke twist aan het spel. In de middag was het wederom tijd voor wat waterspelen, we gooiden elkaar nat met sponzen bij het James Bond spel en er werd ook hard gerend bij het spel Picco. In de avond werd er nog druk gejureerd bij de Samenkunners, elk groepje moest een stukje opvoeren bij de jury (leiding) voor punten. Dit zorgde voor de nodige hilariteit.

Dinsdag was het tijd voor de jaarlijks terugkerende speurdag, dit jaar in het thema Opsporing Verzocht. Martijn was vermist geraakt en moest terug gevonden worden door middel van het oplossen van allemaal raadsels, zodat ze erachter konden komen waar hij zat. Na de speurdag was er even tijd om bij te komen en werden de kampshirts van de kinderen versierd en kaarten naar huis geschreven.

Om in het thema wandelen te blijven, was ook de dropping op dinsdagavond gepland, je kan het maar gehad hebben. De kinderen werden in groepjes met leiding op een voor hun onbekende locatie gedropt en moesten in het donker de weg terug naar het kamphuis zien te vinden. Wat we ze niet verteld hadden was dat er leiding in het bos verstopt zat die ze kon laten schrikken. Helemaal in style van het programma Bassie en Adriaan. U kunt begrijpen een clown ’s nachts in een donker bos is best eng.

Woensdag was het tijd voor de sportdag. Toen eenmaal de dominee, Jannie en Jacco waren gearriveerd, om een dag te komen kijken, kon de sportdag beginnen. Eerst even een warming up met Annemarie en Ryan en daarna konden we het veld op waar allerlei opblaaskussens stonden, waaronder een stormbaan, buikschuifbaan en een heus gladiator spel . Zelfs ons bezoek kon zich niet bedwingen en deed fanatiek mee. Na de sportdag werd de tv afgestemd op de Quiz. Annemarie en Nanda waren opzoek naar het Alleskunnende groepje, denk aan: tissues 1 voor 1 uit een doosje halen, een bekertje verschuiven met een wc-rol en uiteraard was de muziekronde weer van de partij.

Donderdag gingen we zwemmen, dit keer in zwembad de Peppel in Ede. We werden met de bus hiernaartoe gebracht en konden werkelijk waar als eerste het zwembad in (we waren namelijk een half uur te vroeg).

Na een dag vol glijbanen, springkussens op het water en bubbelbaden gingen we terug naar het kamphuis, waar een bord warme pasta voor ons klaar stond (met groentjes). Om energie op te doen voor het avondspel, dit was namelijk het smokkelspel. Er moest druk gerend worden om het smokkelwaar veilig te stellen en om uit de handen te blijven van de handlangers van Kees van der Spek.

Vrijdagochtend snel uit de veren, aankleden en ontbijten want er stond een ontzettend leuke reptielenshow op het programma. Er waren verschillende soorten reptielen waar de kinderen uitleg over kregen, mochten aanraken en soms zelf vast mochten houden. Denk aan een Vogelspin, een landschildpad, een blauwtongskink en een Python. De Python mocht zelfs even bij iedereen om de hals. Na een lunch georganiseerd oor Eveline, volledig in jungle sferen, was er even tijd om op te ruimen. U kunt begrijpen dat met 38 kinderen, 12 man leiding en een volprogramma dit hoognodig was. ’s Avonds stond de bonte avond op het programma. Die met twaalf acts goed gevuld was. Na alle acts ging de muziek aan en bleef het nog lang gezellig.

Zaterdagochtend snel opruimen en de bus in om naar papa en mama weer toe te gaan. Wij hopen dat alle kinderen er net zo van genoten hebben als wij. Ik wil graag bedanken Annemarie van Herk, Ryan Blaak, Mirthe de Rijk, Wies van der Linde, Marije de Rijk, Daan Smit, Martijn Vlug, Nanda Haeck, Eveline van Deuzen, Jonas van Dijk en Frank Bouterse voor hun inzet, zorg en enthousiasme. Dit kamp was nooit zo mooi geworden zonder jullie.  

Vrijdag 19 augustus

Beste thuisblijvers,

Gisterenavond, na een overheerlijk en broodnodig bord pasta was het dan toch tijd voor alweer het laatste bosspel. Dit keer het smokkelspel, alleen in het jasje van ‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt’. De oplichters/smokkelaars moesten van de ene kant van het bos (Nederland) de grens over naar het buitenland (andere kant van het bos) en het smokkelwaar veiligstellen bij de post. Op de grens stond de douane, die de smokkelaars op de grens mochten tikken. Bij een tik moesten de smokkelaars hun smokkelwaar afgeven. Ook in het buitenland liepen de handlangers van Kees van de Spek en hier konden de oplichters nog steeds getikt worden. Ook lagen er in het buitenland verschillende achtergelaten schatten van eerdere oplichters. Deze konden opengemaakt worden met sleutels die ook eerst naar het buitenland gesmokkeld moesten worden en deze moesten ook afgegeven worden als er werd getikt. U begrijpt dat dit een hectisch spel was en de kinderen bij terugkomst op het kampterrein volledig uitgeput waren. Alle jongens en meiden sliepen dan ook snel en doordat veel kinderen vermoeid waren was er geen ruimte voor overlopen gelaten door de leiding en werden er rustgevende (lees: saaie) luisterboeken opgezet en spannende boeken voorgelezen.

Vanochtend bij het ontbijt had iedereen dan ook een goede nachtrust gehad en was iedereen er wat beter aan toe dan gisteren. Helaas geen GJO nieuws, want dat kampt soms met wat technische storingen. Gelukkig is er vanavond een laatste aflevering. Na het ontbijt was het tijd voor een heuse Freek in ’t Wild Reptielenshow. De groep kinderen was opgedeeld in twee groepen en om de beurt kregen ze de reptielen te zien. Er waren meerdere reptielen zoals een baardagaam, vogelspin, kameleon en zelfs een koningspython. De kinderen (en leiding) waren erg onder de indruk en geïnteresseerd in de reptielen en bijna iedereen durfde de reptielen vast te houden. Zelfs Marije heeft een hoop angsten overwonnen en was best comfortabel met een python om haar nek!


Na de succesvolle reptielenshow was er tijd voor een lunch, georganiseerd door Eveline met een eigen gevulde lunch box in ‘Freek in ’t wild’ sferen. Dit was een geweldig succes met zelfs slangen en versiering op tafel, maar ook met een hagedis of slang in het pakketje zelf. Na de lunch was het tijd om de groene zang boekjes maar weer eens tevoorschijn te halen en te zingen met zijn allen. Iedereen zong enthousiast en erg hard mee. Vanmiddag was er vrije tijd voor de kinderen, waar eerst na de lunch een hoog nodige opruimbeurt van de slaapkamers aan vooraf ging. Ieder kind heeft zijn tas al voor een groot deel ingepakt en zelfs het terrein is ook al voor een groot deel opgeruimd zodat we morgen snel kunnen vertrekken. Daarna werden er weer druk shirts versierd en uiteraard de acts geoefend voor de bonte avond. Aan de acts te zien wordt het een geweldige bonte avond met veel optredens. Wij kijken uit naar een gezellige en feestelijke avond om dit fantastische kamp mee af te sluiten.

Morgen rond 12 uur zullen wij weer arriveren met de touringcar in Rhoon, bij de Maranathakerk, Kleidijk 2B. Wij hopen natuurlijk aan te komen op een vol kerkplein zodat alle kinderen gelijk de verhalen kunnen vertellen, want u bent natuurlijk ook benieuwd naar de kampweek beleefd door de ogen van uw kind.

Aankomende zondag 21 augustus is de terugkomdienst in de Maranathakerk. Om half 10 vangt de dienst aan en wij hopen zo veel mogelijk kinderen te zien in de kerk, om het kamp gezamenlijk dan toch echt af te sluiten. Deze dienst is speciaal  opgezet om op de kampweek terug te blikken en het is gebruikelijk dat de kinderen aanwezig zijn in de kerk. Na de kampdienst is er uiteraard gelegenheid voor koffie, thee en limonade. Wij hopen u dan ook te zien!

Met voor de laatste keer de groetjes uit Otterlo en tot morgen!

Donderdag 18 augustus 2022

Beste thuisblijvers,

Het een na laatste verslag alweer. Ondanks dat we nooit meer naar huis willen en het veel te gezellig is op kamp, hakt de vermoeidheid er ook wel in. Zowel de kinderen als de leiding kunnen wel een goede nachtrust gebruiken.

Gisteren zijn we ons verslag geëindigd met de frietkraam. Dit viel weer uitermate goed in de smaak zoals u gisteren heeft kunnen lezen en er werd zelfs gerend van tafel naar de frietkraam om nét iets eerder een patatje met mayo in handen te krijgen.

Na de frietkraam was het tijd voor de quiz. Geheel in stijl op de welbekende klanken van de begin tune van het rad van fortuin (kent u hem nog?) kwamen onze presentatrices Nanda en Annemarie op en zaten er 4 groepen te popelen om te beginnen. Per ronde voerde elke groep verschillende opdrachten uit. Wie dit het beste uitvoerde kreeg de volle punten en de volgende steeds wat punten minder. Het groepje wat aan het eind van de quiz de meeste punten had was dus ook het alles kunnende groepje. Er werden verschillende opdrachten uitgevoerd zoals: het snelst voorwerpen verzamelen, ballonnendans, snoepjes happen uit een teil water en zo snel mogelijk alle tissues uit een tissuedoos halen, wel 1 voor 1 natuurlijk. Uiteraard steeds uitgevoerd door een ander teamlid en ook mocht de muziekronde niet ontbreken. Ook waren tijdens de quiz bonus- en minpunten te verdienen, uitgedeeld door de quizmasters. Het uitdelen van deze punten ging zelfs door toen de kinderen al op bed lagen en de quiz allang voorbij was.

Na de quiz was er nog tijd voor een kleine disco, waar er al erg snel sprake was van polonaise vorming! Dat doet de leiding goed!! Daarna snel alle kids naar bed. Alleen waren de kinderen hier het zelf niet mee eens en keette nog even door. De kinderen waagde nog wat pogingen tot overlopen, helaas weer niet succesvol. De jongsten meiden waren snel weer terug op de kamer en alleen wat oudste meiden maakten het wat bonter en eindigde met straf bij de leiding! Na een tijdje studeren op de eerste 2 coupletten van het Wilhelmus mochten deze opgevoerd worden. U kunt natuurlijk wel begrijpen dat dit met de nodige tegenzin ging wat zorgde voor de hilariteit bij de leiding!

Vandaag zijn wij wezen zwemmen en dit jaar bij zwembad De Peppel in Ede. Dit is te ver om te lopen (wat we normaal altijd doen) dus was een heuse busreis nodig. Frank en Michal hadden een mooie touringcar geregeld en deze stond om kwart voor 10 al klaar bij het kamphuis, dus moest iedereen erg snel klaar staan na het ontbijt. Dit lukte gelukkig allemaal prima en zo hadden we lekker veel tijd in het zwembad. Het zwemmen zelf was een groot succes. 2 lange glijbanen waar sommige kinderen denk ik wel 50 keer af zijn geweest. Ook waren er twee grote baden met opblaastoestellen en matten. Genoeg plezier dus in het water.

De lunch dit jaar in het zwembad was niet het traditionele broodje gezond aan de orde maar eigenlijk iets veel beters, namelijk: een gevulde lunchtas. Voor ieder eentje, gevuld met een krentenbol, kaasbroodje, fruit, snoepjes en een pakje wicky. Ook zat er in de gezellige lunchtasjes geregeld door de keukenploeg een drinkfles cadeau gevuld met water. Ieder kind (en leiding) heeft nu een heuse GJO special edition 2022 waterfles. Deze zullen vast veel waard zijn over een paar jaar!

Gelukkig kwam de bus ons weer ophalen en is het ons gelukt om álle kinderen weer uit het zwembad te halen. Ondanks dat de busreis maar 20 minuten duurden vielen sommige kinderen (en leiding) in slaap. Toen we dus ook eenmaal weer op het kampterrein waren gingen veel kinderen na een heerlijke douche op bed liggen. Hopelijk zijn de kids hierdoor weer fris en fruitig voor het bosspel. Vanavond is het namelijk tijd voor het smokkelspel, alleen dit jaar in het jasje van Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt. Dit beloofd dus weer een hectisch spel te worden. Maar dit alles pas na een heerlijk bord pasta, wat er na zo’n lange dag zwemmen goed in ging.

Op sociale media zijn wij deze week aardig actief, ook in het verhaal. Volg ons daarom op instagram: https://www.instagram.com/gjo_rhoon/ en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/1469127326731101

Groetjes uit het altijd gezellige Otterlo!

Woensdag 17 augustus

Beste thuisblijvers,


U bent natuurlijk erg benieuwd hoe de spooktocht/dropping is verlopen! Eerst hadden we nog een zogenaamd “opvulspel”. Dit was levend BINGO. De kids waren opgedeeld in groepen en hadden een grote bingokaart. De nummertjes stonden gelijk aan verschillende soorten spullen, die lijst was opgehangen aan de deur. Als het nummer omgeroepen werd moesten de kinderen eerst kijken of ze het nummer hadden, daarna mocht 1 persoon van het groepje kijken welk voorwerp erbij hoorde en dit voorwerp dan meteen verzamelen. De groepjes moesten wel snel zijn, want er waren 4 stuks van elk voorwerp en 6 groepjes. De kinderen waren super fanatiek en uiteraard werd er gehoopt op valse bingo wat gelijk stond aan liedje zingen, echter was dit (helaas) niet het geval. Elke BINGO klopte!

Toen het dan eindelijk een beetje begon te schemeren, was het tijd voor de eerste groep om te vertrekken. Bijna alle kinderen zijn mee gegaan, wat wij als leiding super stoer vonden! Het eerste deel van de route was op minimale aan bomen opgehangen aanwijzingen, en hier zou uit elk bosje een raar wezen of enge clown kunnen springen. De leiding was op de hoogte gesteld van hoe je moest lopen aan het begin, echter presteerde het groepje van Mirthe en Jonas het om in de eerste 15 minuten verkeerd te lopen. Gelukkig kon verder elk groepje de weg makkelijk vinden en waren de “eng” verkleedde leiding goed voor veel en hard schrikken, er werd namelijk zo hard geschreeuwd onderweg dat je zelfs vanuit het kamphuis kon horen. Na al dat schrikken waren er ook geen aanwijzingen voor de route meer, en waren de groepjes op zichzelf aangewezen om terug bij het kamphuis te komen. Over het algemeen wisten de kinderen snel de juiste route te vinden en viel het mee hoe laat de groepjes thuis waren. Sommige groepjes kozen er zelfs voor om expres verkeerd te lopen. De dropping was dus een groot succes!

Bij thuiskomst waren er lekkere chocolaatjes en een pakje chocomel, zo konden de kinderen met een gevulde maag hun bed in. Alle kinderen lagen al snel te slapen met al die kilometers in de benen, de speurochtend was immers ook al die dag. Inmiddels is er al een nieuwe voorraad blarenpleisters aangeschaft, deze gaan verrassend snel. Doordat het ook wat later naar bed gaan was dan normaal, mochten de kinderen een half uurtje uitslapen, maar geen getreuzel want er was weer een druk programma vandaag.

Sportdag!! Dit was een drukke dag met sport en spel. Er waren verschillende materialen ingehuurd en dit was een groot feest! In de ochtend was er een stormbaan, een heuse gladiatoren arena en slagbal. Hierbij waren er 6 teams die tegen elkaar streden. En in verschillende vormen punten konden halen. Maar dit alles pas uiteraard na de warming up, waar er weer druk gedanst werd. De leiding had het waarschijnlijk warmer dan de kinderen, maar het enthousiasme is wat telt. Vandaag kregen we bezoek van Dominee Anja, Jacco en Jannie! Erg gezellig en meer deelnemers voor de sportdag!

Op de stormbaan wilde je natuurlijk het snelst zijn, zowel met het hele team als 1 tegen 1. Bij het gladiatorenspel was het wie het langst kon blijven staan. Met slagbal is het natuurlijk de meeste punten verzamelen. De kinderen waren met alles hartstikke fanatiek, maar vooral het slagbal viel in de smaak. Ondanks dat voor de kleinsten het gladiatoren spel wat te zwaar was, werd hier goed samengewerkt en deden ze ook niet onder.

Na de lunch waren er drie andere spellen. Een opblaasbare zeepbaan, een opblaas handbal veld en Archery Tag. Ondanks de regen waren de kinderen niet moe te krijgen. De regen maakte de zeepbaan eigenlijk alleen maar leuker. Na de sportdag was het tijd voor een gezonde snack, zorgvuldig gesneden sinasappel partjes tijdens de ochtend corvee door de kinderen. Ook werd er (hoognodig) gedoucht, de combinatie van luchtkussens, regen en nat gras was niet het ideale recept voor schoon blijven.

Het was een bijzonder intensieve dag kunt u lezen! Dat kán natuurlijk niet anders afgesloten worden als met de jaarlijks terugkerende frietkraam! Wat hebben wij van die heerlijke friet en snacks genoten! Toen de kinderen door kregen dat het onbeperkt halen was, was het hek van de dam en was er een 2e, 3e, en zelfs 4e ronde. Vanavond staat er dan ook een wat rustiger spel op de planning, namelijk een quiz gepresenteerd door onze top presentatoren Annemarie en Nanda. Hier wordt naar het Alleskunnende groepje gezocht. Hoewel dit geen druk renspel is, zijn de kinderen (en leiding) er meestal niet minder fanatiek om. Wie gaat er winnen? Wie speelt er vals? Gaan de kinderen meteen lekker slapen na het spel? U hoort het morgen van ons!!

Op sociale media zijn wij deze week aardig actief, ook in het verhaal. Volg ons daarom op instagram (@gjo_rhoon) en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/1469127326731101

Groetjes uit het helaas iets minder zonnige Otterlo!

Dinsdag 16 augustus 2022

Lieve Thuisblijvers,

Er is alweer een dag voorbij gevlogen in Otterlo, en wat een lol hebben we weer gehad! Na de heerlijke maaltijd met broccoli (9kg), curryworst (50st.) en aardappelblokjes (7.5kg), waar vooral die laatste erg in de smaak vielen, was het tijd voor het avond spel “De Samenkunners”. De kids waren opgedeeld in 7 groepen en deze hadden elk een eigen basis. Ze konden bij de leiding verschillende opdrachtkaarten ophalen en dan konden ze deze voorbereiden/oefenen bij hun basis om daarna het op te voeren/te laten zien aan de leiding, die als jury fungeerden. Er waren uiteenlopende opdrachten zoals; hinkelen met bananenvoeten, de leiding in de watten leggen, uitrekenen hoeveel seconden in een minuut zaten, een yell verzinnen, een reclame presenteren en dansen en zingen. Hoe creatiever hoe meer punten er verdiend konden worden, en door middel van pluspunten konden er nog meer punten verzameld worden.

Na dit spel mochten de jongsten ein-de-lijk een keer het spel weerwolven doen (in het donker). De oudsten hadden dit al twee keer gedaan en de jongsten waren hier jaloers om. Na een potje weerwolven (wat toch ook niet zo’n succes bleek voor de jongsten omdat het stiekem toch nog wel een ingewikkeld spel bleek te zijn.. had de leiding dan toch gelijk?) gingen de jongsten naar bed, waar de oudsten nog een avondwandeling door het bos op het programma hadden. Slapen deden de jongsten echter nog niet, er werden namelijk verschillende pogingen gedaan om over te lopen. Niet elke poging was even succesvol. Volgens hun eigen woorden was het een feestje in de jongste meiden kamer. Toen eenmaal de oudsten ook terug waren werd dit overlopen ook nog even doorgezet. Echter waren alle kinderen erg moe en sliepen ze uiteindelijk ook erg snel toen het eenmaal echt klaar was volgens de leiding.

Het opstaan wordt ’s ochtends dan ook steeds lastiger. Waar zondag de jongsten meiden al om 7 uur wakker waren, waren vandaag sommige jongsten meiden niet uit bed te krijgen vandaag.. Zelfs de vrolijke, (en volgens vele de irritante) tonen van Nana Mouskouri’s “Guten Morgen Sonnenschein” hielpen amper! Vandaag geen half uurtje extra, want de speurochtend staat op het programma! Dit betekende dus na het ontbijt snel de corvee want om kwart voor 10 moest het eerste groepje al vertrekken. Uiteraard werd het GJO Nieuws niet overgeslagen. Met vandaag in het nieuws: een heuse live verbinding van razende reporter Michal vanaf een chaotische locatie wat een bijzonder rommelige kleedkamer bleek te zijn , Nanda met de laatste fashion trends op kamp: veel lagen en vooral veel printjes is de hit van dit kamp, niks is te gek. Een shock tijdens het nieuws van vandaag; Martijn is vermist. Hij is waarschijnlijk ontvoerd, dus wij moeten deze ochtend maar snel op zoek gaan naar Martijn

De speurochtend stond in het teken van Opsporing Verzocht, en dus op zoek naar Martijn. Onderweg kwamen de groepjes aanknopingspunten tegen die de politie al had gevonden. Door de opdrachten onderweg goed uit te voeren kregen de kinderen nog meer informatie over waar Martijn eventueel zou kunnen zijn. Al snel was duidelijk dat Martijn ontvoerd was in een zwarte bus, ze konden door het juist uitvoeren van opdrachten het kenteken bij elkaar verzamelen van de bus en door te puzzelen wisten ze het merk van de bus. Uiteindelijk kwamen de kinderen aan het eind van de route Martijn tegen en konden gelukkig alle groepjes hem bevrijden. Ondanks dat het alleen maar een ochtend was en geen dag, vonden kinderen het ‘lange’ stuk lopen erg lastig en werd er onderweg aardig geklaagd over pijnlijke voeten.

Gelukkig was er vanmiddag dan ook ruimte voor vrije tijd. Er was niet perse een programma, dus de kids konden lekker spelen op het terrein met elkaar en de leiding. Het was weer tijd voor een watergevecht, er werd gespeeld met de obstakels van gisteren maar er werd ook weer druk kaarten geschreven. Ook deelden de leiding witte shirts uit, die door de kids versierd mochten worden met textielstiften. Er werd druk gekleurd en getekend, maar vaak moesten ook alle namen van het hele kamp op het shirt. Het was erg leuk om te zien hoe fanatiek de kinderen hiermee waren en de creativiteit had weer de vrije loop. De rest van de middag liep iedereen dus ook in zijn mooi versierde shirt. Daarnaast waren ook de audities voor de bonte avond, en dit beloofd ook veel goeds. Er zijn al meerdere acts, van zingen tot aan toneelstukjes en van kaartentrucs tot dansjes.

De vrije tijd van vanmiddag is ook nodig want vanavond staat dan toch eindelijk de lang verwachte dropping op het programma. Is het een dropping? Is het een spooktocht? Beide? We gaan het meemaken! Doordat de avondwandeling van gisterenavond niet perse een groot succes was onder de oudsten (zo een donker en groot bos is toch stiekem wel eng), zijn we benieuwd hoe het vanavond gaat. De meeste kinderen kijken er in ieder geval wel naar uit! U hoort uiteraard van ons morgen wie het hardst heeft gegild en welk groepje er het langst over deed.

De kinderen (en leiding) vinden het trouwens altijd erg leuk om kaarten te ontvangen! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekelse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo.

Op social media zal de komende week regelmatig extra foto’s en filmpjes worden gedeeld, ook in het verhaal. Volg ons daarom op instagram (@gjo_rhoon) en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/1469127326731101  

Veel liefs vanuit Otterlo!

Maandag 15 augustus

Lieve thuisblijvers,

Gisteravond konden we eindelijk het bos in door dat de temperatuur iets is gezakt. Dit keer niet voor een druk renspel, want daarvoor was het nog wel iets te warm met een lange broek, maar een heel ingewikkeld spel. De kinderen werden namelijk al voordat ze naar het bos gingen aan elkaar geknoopt. In groepjes van 3 of 4 zaten ze aan elkaar vast. En u kan begrijpen dat de weg naar het bos toe al een uitdaging was voor de meeste groepjes. In het bos hingen allemaal ballonnen met opdrachten erin. Deze ballonnen moesten de kinderen verzamelen, kapot maken bij een leidingpost en hier de opdracht uitvoeren. Dit was best een uitdaging voor de kids, want als je met zijn 4e aan elkaar zit is in het bos lopen alleen al lastig. Bij de leiding konden ze punten krijgen voor de opdrachten. Er waren verschillende opdrachten zoals; 10 meter hinkelen heen en terug, een parcours afleggen en zelfs twister. Ook waren er gouden wikkels in de ballonnen met een waarde van 7 punten. Zelfs het tikken van Martijn leverde punten op. Dit leverde erg grappige situaties op voor de leiding en de kinderen leerden nog beter samenwerken.

Na het bosspel was het bedtijd, maar dit pas na een nodige schoonmaak van de voeten en gezichten. Door de droogte is het erg stoffig in het bos namelijk. Er werden verschillende overloop pogingen geprobeerd maar met weinig succes. De kinderen, zeker de oudste meiden zijn nog niet erg tactisch en de oudste jongens sliepen al heel snel.


En toen was het alweer dag 3, na een half uurtje langer slapen was het weer tijd voor het GJO Nieuws. Ditmaal werd Lucas geïnterviewd over de gebeurtenissen van de vorige dag, werden de laatste showbizzroddels van het kamp besproken en werd het mysterie van de rommel in de jongste meiden kamer opgelost. Hier bleek hoofdverdachte Liam R een rol in gehad te hebben, en mocht hij dus ook helpen opruimen.

Daarna was het weer tijd voor een bosspel en jawel in het thema. Namelijk Levend Stratego, maar met Freek in ’t Wild stijl. De hoogste kaart was de Olifant, en die kon alleen worden verslaan door de muis. De bom in het Levend Stratego spel was de Klem, waar dieren in vast konden zitten. Alleen Freek Vonk kan de klem openmaken, en Freek Vonk was dan ook de enige die de Klem kon verslaan. Dit was een groot succes en de vlaggen zaten goed verstopt, we hadden namelijk ook 1 potje met een bewegende vlag. Na dit bosspel was het tijd voor de lunch, met mooie creaties.

Na het middageten was het tijd voor de eerste kaartenverkoop en waren de kaarten al snel uitverkocht. De meeste kaarten gaan morgen op de bus, dus wellicht heeft u overmorgen een persoonlijke update van uw kind in de bus. De kaarten werden namelijk druk geschreven maar het was toch echt tijd voor een nieuw spel. Ditmaal twee spellen; Het James Bond Spel en Picco. De jongsten en oudsten werden gescheiden en hebben om de beurt de spellen gespeeld. Bij Picco werden er verschillende ‘mini-games’ gespeeld met een controller zoals: Vind de spion, verstoppertje en Bliksemjacht. Bij het James bond spel was het de bedoeling dat er zoveel mogelijk pingpongballetjes naar de andere kant van het veld werden gebracht. Maar pas op, want als je afgegooid werd met sponzen moest je eerst terug voordat je het opnieuw kon proberen. Gelukkig waren er obstakels waar je achter kon verschuilen, maar de natte sponzen zorgde soms ook wel voor de nodig verkoeling. De spellen werden erg actief gespeeld en de leiding moest ook nog geloven aan Het James Bond Spel tegen de kinderen.

Vanavond staat er weer een samenwerkspel op het programma, dit keer gewoon bij het kamphuis. En in plaats van ‘De Alleskunner’ worden de beste ‘Samenkunners’ gezocht. Maar eerst avondeten; broccoli, curryworst en aardappelblokjes. Als dat weer geen feestmaal wordt, weet ik het ook niet meer.

De kinderen (en leiding) vinden het trouwens altijd erg leuk om kaarten te ontvangen! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekelse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo.

Op social media zal de komende week regelmatig extra foto’s en filmpjes worden gedeeld, ook in het verhaal. Volg ons daarom op instagram (@gjo_rhoon) en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/1469127326731101

Groetjes uit het altijd gezellige Otterlo!

Kampverslag zondag 14 augustus 2022

Beste Thuisblijvers,

Onze spelleiders stonden gisteren al in de startblokken voor het kennismakingsspel in Boer Zoekt Vrouw thema en dit was een groot succes. Namen werden geoefend door middel van een ‘ik ga op reis en ik neem mee’. Alleen nam je nu je buurman steeds mee, maar wel met een bijnaam. De namen Jelly Bean Jayda, Lekkere Liam and Citroen Cherrelynn kwamen voorbij. Dit zorgde voor veel gelach, maar de kinderen moesten ook scherp blijven om alle namen te onthouden. Om dan de namen echt goed te leren kennen was het tijd voor een potje namentrefbal. Als je iemand afgooide was die pas af wanneer je de naam wist, een goede test dus 😉. Om het Boer Zoekt Vrouw spel dan af te sluiten werden er verschillende korte spellen gespeeld zoals; stropdas strikken, eieren race, een geblindoekt- en vastgebonden parcours & Wie Ben Ik met de leiding.

Na de kennismakingsspelen was het al bedtijd voor de jongsten en voor de oudsten stond er nog een potje Weerwolven op de planning. Het stil blijven in Wakkerdam was soms toch erg lastig.

Na de eerste nacht, die vrij rustig verliep, was het tijd voor ontbijt en de sketch. Dit jaar hebben we elke ochtend Het GJO Nieuws. Gepresenteerd door Daan Smit en Frank Bouterse. Vandaag in het nieuws: Kampkinderen arriveren maar met 36 kinderen in Otterlo, in plaats van 38. Christiaan van der Kaaij vermist en het Weer gepresenteerd door Marije. En vandaag is het extra feest want Gijs is jarig! We hebben uiteraard hard gezongen en hij heeft cadeautjes gekregen. Wat hoort er bij een verjaardag? Natuurlijk een lekkere traktatie!

Toen de sketch eenmaal voorbij was, was het tijd voor de eerste corvee. Dit was voor sommige kinderen nog wel wat wennen, maar alle wc’s zijn weer schoon en de aardappels zijn gesneden. Ook de snoepkraam werd druk bezocht. De kampdienst stond verder op het ochtendprogramma. Veel liedjes zingen, kijken naar de zandtovenaar en uiteraard het themalied. Dit jaar gaat de collecte naar UNHCR, de vluchtelingen organisatie van de VN. Tijdens de kampdienst werden er ook vrolijke armbandjes gemaakt voor gevluchte kinderen, en eventueel ook 1 voor jezelf.

Door het warme weer was het deze middag tijd voor allerlei waterspelen op het speelveld. Om af te trappen met verschillende water estafettes. Hierbij moesten de emmers zo snel mogelijk gevuld worden, overgegeven worden over hoofden en teiltjes gebalanceerd worden op voeten. U begrijpt wel dat hier de nodige watergevechten tussendoor waren.

Hierna volgde sponzentrefbal, met uiteraard ook een potje kinderen tegen de leiding en werd er ook nog een buikschuifbaan neergelegd. Dus er was genoeg verkoeling en waterpret. Na het spel was er tijd voor bij sommige een erg nodige douchebeurt.

Vanavond stond er aardappelstamppot met doperwtjes en een gehaktbal op het menu en dit ging er goed in. Een lekkere vullende maaltijd na een drukke dag. Er was zo goed gegeten dat sommige kinderen niet eens meer een toetje wilden. Na het avondeten en de afwas is het tijd om boskleding aan te trekken, want we gaan voor het eerst naar het bos dit kamp. Doordat boskleding best warm is, hebben we dit even uitgesteld, maar vanavond is het dan echt zo ver.

De kinderen (en leiding) vinden het trouwens altijd erg leuk om kaarten te ontvangen! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekelse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo.

Op social media zal de komende week regelmatig extra foto’s en filmpjes worden gedeeld, ook in het verhaal. Volg ons daarom op instagram (@gjo_rhoon) en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/1469127326731101

Groetjes uit het zonnige Otterlo!

Zaterdag 13 augustus 2022

Beste thuisblijvers,

Eindelijk was het dan zover, het 59e GJO kamp met dit jaar als thema: GJO ON AIR! Helaas dit jaar  een uurtje korter want de kinderen waren pas om 12 uur welkom op het kerkplein. Gelukkig waren de kinderen nog steeds enthousiast want de eerste kinderen liepen kwart voor 12 al het kerkplein op. Om 12 uur was het al gezellig druk op het plein. Al snel stond de grote touringcar klaar. Na alle koffers inladen, was het dan eindelijk tijd om te horen bij wie je op de kamer sliep. Snel wat groepsfoto’s, nog even naar de wc en dan snel de bus in. O ja mama en papa wilden ook nog een knuffel.

Ondanks dat de sleutel van de materialenbus in de touringcar lag (daar kwamen Frank en Daan pas achter toen de bus al even weg was) verliep de busreis verder voorspoedig. De sleutel was snel terug en toen konden we dan echt naar Otterlo vertrekken. Al snel was de spanning voor kamp verdwenen, bij de kinderen dan 😉. In de bus werd veel gesnoept, Donald Duckjes gelezen en er waren zelfs meiden druk bezig met scoobidoo’en. Hier keek de leiding van op, want sommige leiding deed dit zelf ook op kamp.  Leuk om te zien dat dit weer een ding is.

Eenmaal op het kamp was het tijd voor de kampregels die vakkundig door Michal werden voorgedragen, die de kinderen maar onrustig aanhoorde want ze wilden het liefst naar de slaapzalen om een bed uit te zoeken. Het bedden uitzoeken ging gelukkig vlot maar die bedden opmaken was nog een stuk lastiger. Heeft mama wel een hoeslaken in mijn tas gedaan? En hoe werkt zo’n hoeslaken eigenlijk? Gelukkig met wat hulp van elkaar lukte dit snel. Na het bedden opmaken was het tijd voor de slaapzaal versieren. De oudste jongens hebben helemaal niks versierd. Maar de jongste meiden daarentegen, hier kan de leiding niet meer lopen, want anders worden ze gekielhaald door een paar slingers. Minder handig, maar wel gezellig.

En toen was het tijd voor het eerste spel; levend mastermind. Mastermind alleen dan met de potloden verstopt over het kampterrein en samenwerken binnen de groep. Daarna de code laten controleren door de leiding. Goed opletten want groen betekende goede kleur juiste plek, maar rood juist goede kleur verkeerde plek. Hierdoor was het voor ieder groepje niet even makkelijk.

Na het spel was het dan echt tijd voor het eerste watergevecht van dit kamp. Niet gek met deze temperaturen. Hierdoor vonden de kinderen het ook niet zo erg om nat te worden (leiding trouwens ook niet). Ook al waren er in het begin nog wat meiden met regenjassen. Toen de kids eenmaal opgedroogd waren was het alweer tijd voor het avondeten. Traditiegetrouw broodje knak en soep, dit kwam goed uit met het weer, zodat het zoutgehalte goed en snel op peil was. Ook het afwassen na het eten hoort er nog steeds bij, alleen met het afdrogen kan nog wel wat geoefend worden, maar gelukkig hebben we nog heel de week de tijd.

Vanavond staan de kennismakingspelen op het programma, dit jaar in het thema van Boer Zoekt Vrouw. De spelleiders stonden in elk geval al in vol tenue klaar. Hopelijk kennen alle kinderen en leiding elkaars naam na vanavond, wel zo handig. En als de kinderen dan nog niet willen slapen, staat er nog een avondwandeling in het bos te wachten…

De kinderen (en leiding) vinden het trouwens altijd erg leuk om kaarten te ontvangen! De adresgegevens van ons kamphuis zijn: Roekelse Bosweg 3, 6731 SH Otterlo.

Op social media zal de komende week regelmatig extra foto’s en filmpjes worden gedeeld, ook in het verhaal. Volg ons daarom op instagram (@gjo_rhoon) en op Facebook: https://www.facebook.com/groups/1469127326731101

Groetjes uit het zonnige Otterlo!